Véget kell vetni a pazarlásnak

Az Európai Parlament mai ülésén elfogadott határozatában támogatja az Európai Bizottság azon szándékát, hogy engedélyezzék egyes állati eredetű fehérjék takarmányozásban való felhasználását – olvasható Glattfelder Béla sajtóközleményében.

MNO
2011. 07. 06. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő üdvözölte az Európai Parlament döntését. A képviselő szerint meg kell szüntetni azt a pazarló gyakorlatot, amely tiltja az állati eredetű fehérjék takarmányozási célú feldolgozását.

Európa jelenleg fehérjetakarmány-szükségletének kevesebb mint egyharmadát tudja előállítani, a többit importból, főként dél-amerikai eredetű szójából kell fedezni. Ez nemcsak az európai állattartó gazdák kiszolgáltatottságát növeli, hanem súlyos környezet- és klímavédelmi aggályokat is felvet. A szója iránti fokozódó kereslet arra ösztönzi a termelőket Dél-Amerikában, hogy egyre nagyobb területeket vessenek be szójával. A mezőgazdasági területeket pedig csak az esőerdők kiirtásával tudják növelni – áll a fideszes európai parlamenti képviselő sajtóközleményében.

A fehérjeimport teljes kiváltásához az EU megművelt földterületének több mint 10 százalékára lenne szükség. Ezért a jelenlegi körülmények között nyilvánvaló, hogy csupán az európai fehérjenövények termelésének növelésével nem szüntethető meg a függőség. Ráadásul a kontinens túlnyomó részén az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé a legversenyképesebb fehérjenövény, a szója termelését – írja a közlemény.

Glattfelder Béla sajtóközleménye kitér arra is, hogy az egyes – nem kérődzőkből előállított – állati eredetű fehérjék felhasználásával ugyanakkor enyhíteni lehetne a szójaimport iránti igényt, s így fenntarthatóbbá és jövedelmezőbbé válna az európai állattenyésztés.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.