Veszteséges zárás az ázsiai parketteken

Veszteséggel zártak hétfőn a főbb ázsiai tőzsdék az amerikai államadósság-plafon megállapításáról folyó tárgyalások elakadása okozta piaci kockázatok miatt kialakult profitkivétel következtében.

MNO
2011. 07. 25. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index három egymást követő nyereséges kereskedési nap után a hétfőn jelentkező profitkivétel miatt 82,10 ponttal, 0,81 százalékkal 10 050,01 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 6,90 ponttal, 0,79 százalékkal 861,91 pontra esett.

Az adósságlimit rendezetlensége a dollár árfolyamát is nyomás alá helyezte, a jen árfolyama négyhavi csúcsra emelkedett, ami Tokióban főként az exportőr ágazatok részvényeit terhelte meg. A tőzsdén jegyzett részvények által képviselt 33 gazdasági ágazatnak szinte mindegyike gyengült hétfőn. A gyengülő részvények csoportját az értékpapír-piaci vállalatok vezették, nyomukban a bankok és a precíziós gépgyártó vállalatok papírjaival.

A nagyobb exportőrök közül a Toyota Motor 1,4 százalékkal, a Honda 1,55 százalékkal, a Kyocera 1,08 százalékkal, a Sony 2,2 százalékkal esett. A Komatsu részvénye 3,1 százalékkal, a Hitachi Construction Machinery 1,5 százalékkal gyengült.

Szöulban a tőzsde vezető indexe, a Kospi 0,96 százalékkal gyengült zárásra. Tokióhoz hasonlóan Szöulban is a vezető exportőr vállalatok és a banki papírok vezették a gyengülő részvények csoportját. A Samsung Electronics 0,35 százalékkal, az LG Display 1,87 százalékkal gyengült. A Hynix Semiconductor viszont szembefordult a trenddel, részvénye 0,63 százalékkal erősödött. A Hyundai Motor 1,06 százalékkal esett, a Kia Motor részvénye viszont erősödött a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodásnak köszönhetően. A Daewoo International kereskedőház és nyersanyagipari konszern árfolyama az eredmény csökkenése miatt 5,63 százalékkal gyengült.

A tokiói tőzsdezárás idején a főbb ázsiai tőzsdék indexei is veszteségben jártak. A S&P/ASX 200 index 1,5 százalékos, a hongkongi Hang Seng index 0,8 százalékos, a tajvani index 0,9 százalékos, a sanghaji Composite index 2,1 százalékos, a szingapúri Straits index 0,9 százalékos veszteséget mutatott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.