Völgy huszonegyedszer is

A korábbi hat helyett az idén csak három faluban – Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden – rendezik meg a 21. Művészetek Völgyét, a pénteken kezdődő tíznapos fesztivál azonban így is gazdag kínálattal, 90 helyszínen mintegy kétezer programmal várja az érdeklődőket.

MNO
2011. 07. 20. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt Naszály György, a fesztivál sajtófőnöke szerdán az MTI-nek elmondta, a Balaton-felvidék három településén július 22. és 31. között zajlanak majd a programok, az ünnepélyes megnyitót pénteken 17 órakor tartják a központi községben, Kapolcson.

A programok közül kiemelte a Művészetek Hölgye címet az idén is viselő Palya Bea fellépéseit, illetve a Palya-udvart, ahol az énekesnő több színészt, zenészt és írót lát majd vendégül a fesztivál ideje alatt. Fellép a Művészetek Völgyében Dés László dzsesszzenész, zeneszerző, Esterházy Péter író, Snétberger Ferenc gitárművész, és lesz Hobo retrospektív sorozat is, amelynek keretében Földes László Hobo hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé.

A sajtófőnök újdonságként említette a kapolcsi Kaláka versudvart, ahol esténként a zenét és a költészetet „kötik össze” neves művészek, előadók, például Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika közreműködésével. A versudvarban – ahol számos gyermekprogram is lesz – az „udvarmesteri” tisztséget Lackfi János költő látja el.

Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerzőnek, a legendás Illés együttes frontemberének első vendégszereplését a Művészetek Völgyében: Néha furcsa hangulatban című műsorában személyes történeteket ad elő, mesél önmagáról, életéről, zenéjéről.

A VölgyJazz minifesztivál keretében fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet. Ott lesz a völgyben az Amadinda Ütőegyüttes, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar.

Vigántpetenden Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri száz film közül választ majd győztest. Vigántpetenden Árok partyk elnevezéssel zenei estek is lesznek. A Muharay színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseihez biztosít lehetőséget, az Alexandra Könyvudvarban pedig koncerteket és könyves rendezvényeket is tartanak, valamint a Magyar Írószövetség programjai is itt zajlanak majd.

Számos zenei, színházi és más program lesz Taliándörögdön is, s a három faluban ötven helyszínen láthatók majd különböző témájú kiállítások.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.