1109 vendéglátóhelyet ellenőriztek, 78 százalékuk rendben volt

A július elején kezdődött kiemelt nyár élelmiszer-biztonsági ellenőrzés révén július végéig 1121 ellenőrzéssel 1109 szezonális vendéglátóhelyet ellenőriztek a szakemberek, és a létesítmények 78 százalékánál, azaz 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak.

MNO
2011. 08. 09. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára kedvezőnek minősítette keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A helyettes államtitkár közölte: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban – amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) rendelt el és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai hajtanak végre – a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök.

A most elvégzett ellenőrzések során a szezonálisan működő vendéglátóhelyek 16 százalékánál, azaz 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel a szakemberek. Ezek között gyakoriak voltak a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, valamint az élelmiszer-higiénés oktatás hiánya és a HACCP-rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák.

Bognár Lajos emlékeztetett: a vizsgált szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál – 68 létesítménynél – hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszer-biztonsági szempontból megnyugtató legyen. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma. A szóban forgó vendéglátóhelyek közül a tevékenységet 7 helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni.

A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság (18,3 százalék) volt. A HACCP-rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hiányosságok a létesítmények 6,4 százalékánál jelentettek problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a vizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagyott kívánnivalót maga után.

A kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 95 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, míg 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben. Harmincnyolc esetben pedig az élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot állapítottak meg a szabálytalanságok miatt hárommillió forint értékben.

Öt élelmiszer eredetű megbetegedést vizsgáltak ki: ebből egy esetben, Fejér megyében konyha működését kellett felfüggeszteni, a helyettes államtitkár az üzemeltetőt nem nevezte meg. Jelezte azonban, hogy a Hankook üzemi konyhájánál a vizsgálatok folyamatban vannak, az ismétlődő események miatt a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal központja is ellenőrzést tart. A dinnye belföldi termesztésből származó tételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az elmúlt évekhez viszonyítva javult a minőség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.