18 évre emelnék a legális prostitúció határát

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára támogatja azt kezdeményezést, hogy a svájci törvényhozók 16-ról 18 évre emeljék a legális prostitúció korhatárát; a fiatalkorú nők prostitúciójának szigorítását célzó kezdeményezésről Balog Zoltán és Bogárdi Szabó István református püspök kedden tart sajtótájékoztatót a svájci Aargau tartomány székhelyén, Aarauban – közölte a KIM hétfőn.

MNO
2011. 08. 29. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a svájci jogszabály-szigorítást Balog Zoltán államtitkár támogatásával Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke kezdeményezte. Ennek során a svájci testvéregyházon, az Aargau-i Református Egyházon keresztül az illetékes svájci hatóságokhoz és törvényhozókhoz fordult felhívással, amelyben kéri a legális prostitúció korhatárának 18 évre emelését. Ennek kapcsán az Aargau-i Református Egyház közös sajtótájékoztatóra invitálta a püspököt és az államtitkárt, akik a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt beszámolnak az állam és egyház közötti együttműködésről, amely „a romák felzárkózása érdekében jött létre Magyarországon” – írta a KIM.

A közleményben kitértek arra, hogy Svájc jelenleg 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely „sok fiatal magyar nőnek megpecsételi a sorsát”. A 18 év alatti, azaz fiatalkorú prostitúció az Európa Tanács a gyermekek szexuális kihasználása ellen 2010. június 16-án létrejött megállapodását (Lanzarote-i megállapodás) is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott – hangsúlyozták. A svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érinti a magyarokat, de terheli egyúttal Svájc polgárait is, hiszen Magyarországról sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. Tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború – emlékeztettek a közleményben.

Bogárdi Szabó István azt kéri a svájci testvéregyháztól, hogy minden illetékes hatóságnál és minden politikai szinten emeljen szót azért, hogy Svájc a Lanzarote-megegyezés szellemében a lehető leggyorsabban hozzon törvényt a kiskorúak szexuális kihasználása ellen. A püspök a levelében többek között azt is hangsúlyozta: „természetesen tudatában vagyunk Magyarország felelősségének is abban a tekintetben, hogy saját társadalmunkban is fokozni kell a megelőzést szolgáló erőfeszítéseinket”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.