2500 gép marad a földön, megbénulhat az ország

A német repülésirányítók tervezett sztrájkja miatt hatalmas káosz fenyeget csütörtökön a németországi repülőtereken. A repülésirányítók kilátásba helyezett, hatórás munkabeszüntetése a nemzetközi légi forgalmat is jelentős mértékben befolyásolhatja.

MNO
2011. 08. 03. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülések szerint a sztrájk nemcsak a Lufthansa, hanem a többi német légitársaságot is érinti. A szakszervezet felhívására a munkabeszüntetés csütörtök reggel 6 órakor kezdődik, és déli 12-ig tart. Szakértők arra számítanak, hogy a néhány órás sztrájk a nyári szabadságszezon kellős közepén valamennyi német repülőtéren óriási fennakadásokat okozhat. Becslések szerint egyedül Németországban mintegy 2500 repülőgép maradhat a földön, ami több tízezer utas számára jelenthet megpróbáltatásokat. A szakszervezet 6,5 százalékos béremelést, illetve kevesebb túlórát, valamint általánosságban jobb munkafeltételeket követel a repülésirányítóknak.

A tárgyalások több héten át tartottak, a munkaadók azonban elutasították a követeléseket. Elítélte és a szabadságra utazók hátba támadásának minősítette a tervezett sztrájkot Peter Ramsauer közlekedési miniszter. A kilátásba helyezett munkabeszüntetés meglehetős felháborodást váltott ki az országban, mivel a repülésirányítók éves átlagos jövedelme meghaladja a százezer eurót. Egy felmérés szerint a lakosság 80 százaléka a sztrájk ellen foglalt állást.

A munkáltatók szerda délután munkajogi bírósághoz fordultak a sztrájk megakadályozására, illetve annak törvénytelenné nyilvánítására. Amennyiben ez nem történik meg, a csütörtök reggel kezdődő munkabeszüntetés elkerülhetetlenné válik. A Lufthansa, valamint több más légitársaság is megkezdte azoknak a terveknek a kidolgozását, amelyek lehetővé tennék, hogy a járatok egy része mégis útnak indulhasson. A hírek szerint pótlólagos személyzetet igyekeznek munkába állítani, illetve különleges erőfeszítéseket tesznek az utasok segítésére. Felszólították őket arra, hogy érdeklődjenek az utat lebonyolító légitársaságnál a tervezett járat sorsáról, illetve az esetleges alternatívákról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.