260-szor használható fel az e-papír

Tajvani fejlesztők olyan e-papírral álltak elő, amely 260-szor használható fel, mert törölhető róla az előző írás.

MNO
2011. 08. 08. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termék a faxkészülékekben alkalmazotthoz hasonló hőnyomtatót használ, amikor pedig a leírt szövegre már nincs szükség, egyetlen kapcsoló átállításával letörölhető az információ az „adathordozóról”. Az i2R jelű e-papír a kifejlesztő tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet munkatársai szerint igazán környezetbarát: a legolcsóbb újrahasznosítás, ha töröljük a szükségtelenné vált iratokat. „Úgy vélem, a legnagyobb áttörés az, hogy a hagyományos kijelzőeszközök használatához, a rájuk való íráshoz általában elektromosságra van szükség, a mi technológiánk azonban közelebb van ahhoz, ahogyan a normál papírt használjuk” – magyarázta John Chen, a gyártó Display Technology Center alelnöke.

Az i2R e-papír különlegességét burkolata adja, egy speciális – koleszterinmolekulákhoz hasonló szerkezetű folyadékkristály – műanyagfilm fedi. A vegyület nyomtatáskor nem igényel megvilágítást, ráadásul különböző színeket tud létrehozni. A különleges papírra nyomtatott jelek törölhetők, ha elektromosságot kapcsolnak rá vagy egy „fordított” nyomtató végiggördül rajta. Egy A4-es méretű e-papír két amerikai dollárba (kevesebb mint 400 forintba) kerül, a fejlesztők reményei szerint két éven belül kiskereskedelmi forgalomba hozható lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.