51 milliót nyertek

A Pannergy csoport 51 millió forint nettó nyereséget ért el 2011 első félévében, ami jelentősen meghaladja a bázisidőszak 111 millió forintos veszteségét – közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MNO
2011. 08. 01. 20:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) szerinti, konszolidált árbevétele 8,349 milliárd forint volt az első félévben, 14,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A működési eredmény 18 százalékkal, 335 millió forintra nőtt. Az egy részvényre jutó eredmény 2,81 forint volt a tavalyi –6,06 forint után. A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti nyereség (EBITDA) 10,3 százalékkal, 924 millió forintra nőtt.

A második negyedévben az eredményekre pozitívan hatott a Pannunion csoport vártnál jobb eredménye, a Synergon-részvények árfolyamának esése ugyanakkor negatívan. A jelentés szerint január 1-jétől éles üzemben megkezdődött a hőértékesítés Szentlőrincen. Az akvizíció útján megszerzett berekfürdői erőműnél is folyamatos az energiaértékesítés. A miskolci projekt következő, első visszasajtoló és második termelő kút fúrásaihoz megvalósultak az előkészületi munkálatok. A gödöllői kutatófúrás folytatásának előkészítése további geológiai vizsgálatokat és értékeléseket igényel, amelyek várható befejezése a negyedik negyedévre valószínűsíthető a jelentés szerint.

A gyorsjelentés emlékeztet arra, hogy a PannErgy ötéves stratégiai célkitűzései szerint koncentrált számú, jelentős méretű projektre összpontosít. Májusban megállapodás született a PannErgy, Pannunion Nyrt.-ben fennálló 95,3 százalékos részesedésének értékesítéséről, a tranzakció lezárásához négy európai ország versenyjogi hatóságának hozzájárulása kell, ezek megszerzése augusztus végére becsülhető. A tranzakció következtében a PannErgy a geotermikus stratégiája megvalósításához szükséges önerő forrásának jelentős részét megszerzi a jelentés szerint.

A Pannergy saját tőkéje június végén 10,685 milliárd forint volt, ebből 421 millió forint a jegyzett tőke. A társaság részvényei 765 forinton zárták a hétfői kereskedést a BÉT-en. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyamuk 757 forint, a legmagasabb 1147 forint volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.