A bohóc teljesítette választási ígéretét

A brazil Folha de Sao Paulónak nyilatkozott a brazil nagyváros legnépszerűbb képviselője, Tiririca bohóc választási ígéretéről. A katalán La Vanguardia az egyik felkapott fürdőhely polgármesterének döntéséről írt: véget vet a diszkók előtti csetepatéknak és az éjszakai hangoskodásoknak, zajártalmaknak.

2011. 08. 12. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folha.uol.com.br – Brazília

A brazil lapok tavaly október óta kísérik figyelemmel a tavalyi elnök- és parlamenti választások egyik csodabogarát és egyben Sao Paulo legnépszerűbb képviselőjét. Tiririca, a cirkuszi bohóc – énekes, zeneszerző és humorista – ugyanis megígérte szavazóinak, hogy bár még nem tudja, mit csinál egy képviselő, ki fogja deríteni, de csak akkor, ha megválasztják. Sikerült is, mert Sao Paulóban még senki sem kapott ilyen sok, 1,3 millió szavazatot. Nyolc hónap elteltével szaván fogta a Folha egyik újságírója, és rákérdezett, tudja-e már, hogy mit csinál egy képviselő? Tiririca rávágta, hogy persze, de alaposan megmondta a véleményét a parlamentről. „Éjszakába nyúlóan vitatkoznak, senki nem figyel oda a másikra, és persze semmi eredményre nem jutnak. Őrültek gyára, őrültek gyára!” – mondta a bohóc-képviselő.

Tiririca még az év elején elrontotta első szavazását, mert saját frakciója – a jobbközép köztársasági párt (PR-SP) – ellen szavazott, az ellenzékkel. Még tavaly ősszel megvádolták, hogy nem tud se írni, se olvasni, ezért bíróság előtt volt kénytelen bizonyítani ezen képességeit. Bukás esetén okirat-hamisítás miatt bíróság elé került volna ő is, felesége is.

Lavanguardia.com – Spanyolország

A katalán napilap néhány napja még arról tudósított, hogy Lloret de Marban az egyik legnépszerűbb katalán üdülőhelyen két egymást követő éjszaka is rendőri intézkedésre volt szükség egy diszkó előtt. Romá Codina polgármester a lakosok kérésére keresett és talált is egy megoldást a zajongó turisták ellen, vagyis idegenforgalmi modellt váltott.

A szezonon kívül 40 ezres lélekszámú kisváros a Costa Braván megelégelte a főleg Nagy-Britanniából érkező „low cost-turistákat”, és 2010-2014-es hosszú távú elképzelésében már nem a kispénzű és inkább italozásban meg a diszkókban szórakozó külföldieket, hanem a családost és sportszerető turistákat állította középpontba.

A modellváltás nem tetszett a szórakozóhelyek tulajdonosainak, mert jóval nagyobb ellenőrzéssel jár, és ennek egyik velejárója a hatósági ellenőrzések gyakorisága, és a zárórák előbbre hozása. A hétfői verekedésben például olasz és francia turisták csaptak össze a rendőrökkel az egyik diszkó előtt, mert nem akartak hazamenni a záróra ellenére sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.