A briteknek elegük van a bevándorlókból

Az esküdtszék bűnösnek találta a Katrina hurrikán után ártatlan áldozatokra tüzet nyitó rendőröket – tudósít a The New York Times. A döntés évek óta húzódó pereskedés végére tett pontot, melyet a New Orleans-i hatóságok az ügyet eltussolni vágyó igyekezete nehezített meg. Tízből hét brit nem szeretne több bevándorlót látni a szigetországban – írja a Yorkshire Post egy friss közvélemény-kutatás adatai alapján.

2011. 08. 06. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Az esküdtszék bűnösnek találta a Katrina hurrikán után ártatlan áldozatokra tüzet nyitó rendőröket – tudósít a The New York Times. A döntés évek óta húzódó pereskedés végére tett pontot, melyet a New Orleans-i hatóságok az ügyet eltussolni vágyó igyekezete nehezített meg.

A város nagy része még víz alatt állt, amikor a Bartholomew-család és néhány barátja elindult, hogy élelmiszert vásároljon – vagy egyáltalán valami ételt keressen a szinte teljesen kiürült városban. Éppen a Danziger hídon jártak, amikor hirtelen rendőrségi autó állt meg mellettük. A benne ülők riasztást kaptak, mely szerint lövöldözés hallatszik a hídon: a tisztek semmit nem bíztak a véletlenre: azonnal, figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a békésen sétáló emberekre. A 17 éves James Brisette azonnal meghalt, négy másik személy pedig súlyosan megsérült. A rendőrök ezután Ronald és Lance Madisont, egy testvérpárt vettek üldözőbe, majd Ronaldot is lelőtték. Egyikük, Bowen őrmester ezután hátba rúgta a haldokló, földön fekvő férfit.

A terhelő bizonyítékok eltüntetése azonnal megkezdődött. A hivatalos jelentésben már „legalább négy” fegyveres támadó szerepelt – a rendőrök az életüket védték, és csupán viszonozták a tüzet. A fő gyanúsítottnak Lance Madisont kiáltották ki, sőt, még a súlyosan fogyatékos Ronaldot is azzal vádolták, kabátjába nyúlt az őt igazoltatni kívánó rendőrt látva, ezért kellett meghalnia. A rendőrök meséjében azonban hamar feltűntek a lyukak: Ronald hátán öt bemeneti nyílást találtak, tehát menekülés közben, és nem önvédelemből lőtték le. A jelentésben az is szerepelt, Lance Madison a folyóba dobta fegyverét, minden szemtanú egybehangzóan állította azonban, a helyszínen egyedül a rendőröknél volt pisztoly.

Az ügyvédek igyekeztek mentegetni védenceik tettét: ezeket az embereket hősként kellene ünnepelni, hiszen ott maradtak a városban életveszélyben, miközben mások fejvesztve menekültek. „Egy másodperc törtrésze alatt kellett életről és halálról dönteniük. Döntésük helytelen volt, de ésszerű, megmagyarázható, és semmiképp sem büntethető” – fogalmazott az egyik tiszt védője. Az ügyész szerint azonban ez a magyarázat semmiképp sem elfogadható, hiszen az embereknek épp az ilyen nehéz időkben van a legnagyobb szükségük a hatóságokra. „Kire számítsunk, ha veszélyben vagyunk? Ha nem számíthatunk a rendőrségre, kiben bízhatunk?” – tette fel a kérdést Jim Letten. „A ma elítélt rendőrtisztek visszaéltek hatalmukkal és a lakosság bizalmával, tovább súlyosbítva New Orleans egyik legsötétebb óráját” – nyilatkozta Eric J. Holder igazságügy-miniszter is.

A gyilkosságokban és a teljesen indokolatlan lövöldözésben részt vevő négy rendőrt minden vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. Büntetésük akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet. Egy ötödik férfit és elítéltek: az ügyben nyomozó őrmester akadályozta az igazságszolgáltatást, hazudott a szövetségi hatóságoknak és hamis eskütételre kényszerítette tanúit. Ő akár 120 év elzárásra is számíthat. Az ítéletek súlyosságát decemberben határozzák majd meg.

Yorkshire Post (yorkshirepost.com)

Tízből hét brit nem szeretne több bevándorlót látni a szigetországban – írja a Yorkshire Post egy friss közvélemény-kutatás adatai alapján.

Egészen pontosan a megkérdezettek 71 százaléka vélekedett úgy, túl sok bevándorló tartózkodik Nagy-Britanniában. A britek a nemzetközi felmérést tekintve is élen állnak a külföldiek elutasításában: csupán az oroszok (77 százalék) és a belgák (72 százalék) elégedetlenebbek az országukban tartózkodó idegenek számát illetően. Körülbelül az emberek háromnegyede gondolja úgy, a bevándorlók túlságosan megterhelik az egészségügyi rendszert, 60 százalék szerint pedig az elhelyezkedést is megnehezíti a külföldről érkező, általában olcsó munkaerő. Ezzel szemben csupán a megkérdezettek negyede véli úgy, a bevándorlás jót tett a gazdaságnak.

A konzervatív-liberális koalíció különféle plafonokkal igyekszik megoldani a problémát, mivel azonban Nagy-Britannia tagja az uniónak, a kormány keze jórészt meg van kötve. Az elmúlt évben körülbelül 250 ezer külföldi érkezett az országba, főként a kelet-európai régióból – a végső cél, hogy ez a szám „néhány tízezerre” csökkenjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.