A diktatúra még Pelét is megfigyelte

A spanyol külügyminisztérium vasárnap jelentette be, hogy elérkezettnek látja az időt a palesztin állam elismerésére. Az Estadao de Sao Paulo megírta, hogy a brazil titkosrendőrség a közelmúltban kutatók előtt megnyitott levéltárai szerint az ügynökök megfigyelték még Pelét, a „fekete gyöngyszemet” is. A spanyolországi sajtóban a pápalátogatást értékelték.

2011. 08. 22. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország – elpais.com

Trinidad Jiménez, az új spanyol külügyminiszter közölte, hogy szeptember elején országa megteszi az első lépést a palesztin állam elismerésére. Szeptember másodikán az észak-lengyelországi fürdőhelyen, Sopotban fognak tanácskozni az EU külügyminiszterei többek között a szíriai, és a líbiai helyzetről, de a fő téma a palesztin állam létrehozása lesz, amelyről az ENSZ szokásos szeptemberi közgyűlésén fognak szavazni. A spanyol kormánynak az az álláspontja, hogy ha már az EU összes tagállama nem támogatja, akkor legalább a többsége tegyen így. Tudniillik a többségi uniós támogatás a Palesztin Nemzeti Hatóságnak is jól felfogott érdeke.

Brazília – estadao.com.br

Hétfőn megnyitották a már megszűnt politikai rendőrség, a DOPS irattárát összesen 45 ezer személyi lappal. A Sao Pauló-i lapot nagyon meglepte a tény, hogy a titkosrendőrök megfigyelték még a brazil focisták egyik példaképét, Edson Arantes do Nascimentót, vagyis művésznevén Pelét is, aki a Sao Pauló-i FC Santos játékosa volt. A titkos jegyzőkönyvek eddig a rendőrségi palota irattárában porosodtak, de néhány éve elkezdték rendszerezésüket, de előtte meg kellett tisztítani mindegyiket, csak utána adták át a kutatóknak.

Spanyolország – elmundo.es, abc.es, elpais.com, cincodias.com, lavanguardia.com, larazon.es, publico.es

A spanyolországi sajtóban most több szempontból is értékelik XVI. Benedek pápának a madridi katolikus ifjúsági világtalálkozón (JMJ) tett négynapos látogatását. A kormányhoz közeli gazdasági lap, a Cinco Días is azt írta két helyi vállalkozói kamara adatai alapján, hogy mintegy 160 millió eurós haszonnal járt a JMJ.

A két legnagyobb spanyol párt, a kisebbségben kormányzó szocialisták (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki párt, a Néppárt (PP) is egyöntetű politikai sikernek könyvelte el a katolikus egyházfő madridi látogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.