„A győzelemig vagy a halálig”, de ellenállnak az agressziónak

Moamer Kadhafi líbiai vezető azt állította szerdán, hogy taktikai lépés volt részéről a rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes elhagyása.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/805252" target="_blank"><strong>• A rezidenciát elfoglalták – Senki sem tudja, hol vannak Kadhafiék</strong></a>

MNO
2011. 08. 24. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kadhafi a líbiai népnek szánt rádióüzenetében – amelyet több arab tévécsatorna is közvetített – közölte, hogy a Báb el-Azizíja többé nem létezik, a NATO 64 légicsapást mért rá, romhalmazzá változtatta, letörölte a föld színéről. Azt ígérte, hogy a hozzá hű erők „a győzelemig vagy a halálig, de minden erejükkel ellenállnak az agressziónak”.

Kadhafi felszólította Tripoli lakóit, hogy „tisztítsák” meg a fővárost a „lázadóktól és árulóktól”. Azt állította, hogy titokban „ellenőrző körutat” tett a fővárosban, és nyugodtnak találta helyzetet. A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, s a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el a Báb el-Azizíját. A Kadhafi-kormány szóvivője mindenesetre fogadkozott egy telefoninterjúban, hogy a Kadhafihoz hű erők visszaszerzik a fővárost.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, a felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) az elnöke közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek. A France24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a felkelők 600-nál több, Kadhafihoz hű katonát fogtak el. A tripoli kórházak híján vannak mindennek, ami a sebesültek kezeléséhez szükséges – tette hozzá. Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a Tripoli bevételéért folytatott harcoknak vége, Kadhafi rezidenciája teljesen a felelők kezén van, és még három városnegyedben van néhány helyszín, ahol a kormánykatonák ellenállást tanúsítanak.

A nemzeti tanács elnöke sem tudta megmondani, hogy Kadhafi hol van. Szerinte a líbiai vezető nem elég bátor ahhoz, hogy még mindig Tripoliban legyen. Abdel-Dzsalíl felszólította a felkelőket és Tripoli lakóit, hogy ne döntsék káoszba a fővárost, legyenek türelmesek, megbocsátók, toleránsak, és ne hajtsa őket a bosszúvágy.

Az Ezredes megszelídítette az iszlamistákat

Az iszlamisták nem jelentenek komoly veszélyt Líbiában Moamer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének bukása után – mondta Hardy Ostry, a Konrad Adenauer Alapítvány Közel-Kelet-szakértője szerdán a német rádiónak. A szakértő szerint Kadhafinak 2010-ig sikerült megszelídítenie az iszlamistákat. Mint Ostry hangsúlyozta, egy demokratikus jogállamban velük is számolni kell, ennek azonban világos értékrend és kritériumok alapján kell történnie. A szakértő a törzsek bevonását sem tartja lehetetlen feladatnak. „A törzseknek ugyanúgy érdeke megegyezésre jutni a rendezett átmenetről, hiszen ők is szeretnének részesülni az ország vagyonából és erőforrásaiból” – vélte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.