A házelnök reményét fejezte ki a hétfői üléssel kapcsolatban

„Remélhetőleg” még a hétfői ülésén szavaz az adósságplafon emeléséről az amerikai szenátus – jelentette ki a ház demokrata többségének vezetője Washingtonban, de közelebbit nem árult el a várható időpontról.

MNO
2011. 08. 01. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Erre vagy ma este vagy holnap kerül sor” – jelentette ki Reid. Az amerikai adósságplafon emeléséről több havi, késhegyre menő vita után vasárnap este állapodtak meg a demokraták és a republikánusok kongresszusi vezetői, a kiegyezést még a szenátusnak és a képviselőháznak meg kell erősítenie. A washingtoni pénzügyminisztérium szerint alku híján az amerikai kormány keddre fizetésképtelenné válik.

A Reid szavait körüllengő bizonytalanság aggodalmakat kelt, mert a kongresszus két háza közül a szenátus hajlik jobban arra, hogy megszavazza a megállapodást kifejtő törvénytervezetet. A képviselőházban, amelyben egy ezzel megegyező változatot kell elfogadni, mind ultrakonzervatív republikánusok, mind pedig baloldali demokraták részéről hangzottak el a megállapodást bíráló nyilatkozatok.

Barack Obama elnök video-üzenetben, Joe Biden alelnök pedig személyesen igyekezett hétfőn meggyőzni a demokrata honatyákat a kongresszus mindkét házában arról, hogy szavazzák meg az adósságplafon emeléséről született megállapodást.

A megállapodás 2013-ig 2,2-2,4 ezer milliárd dollárral – a médiában közölt számadatok eltérnek egymástól – emeli meg az adósságplafont, amiből 400 milliárd azonnal folyósítható. Ezzel párhuzamosan megállapodás született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amely egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

Létrejön egy kétpárti bizottság, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek ezt a célt nem sikerül teljesítenie, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor automatikus, 1200 milliárd dolláros csökkentés lép életbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.