A hűvös időszak befolyásolta egyes halfajok ivadékait

Egyes fajok fejlődését visszafogta az évszakhoz képest tartósan hűvösebb időjárás az idei ívásból származó ragadozó halak közül – tájékoztatta az MTI-t a Tisza-tó halászati hasznosításával megbízott cég médiareferense.

MNO
2011. 08. 02. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai július utolsó napjaiban végeztek újabb ivadékfelmérést a víztározó területén – közölte Albel Tamás, aki a tapasztalatokról szólva kifejtette: a ragadozó halak közül a sekély szélvízben csapatosan, szabad szemmel is könnyen megfigyelhető balinivadékok a korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan ezúttal is nagy számban kerültek a speciális hálóba.

A faj egyedeinek korábban regisztrált, töretlen növekedése azonban megtorpanni látszik. Az előző mintavételhez képest – amikor a balinivadékok átlagmérete 42 milliméter volt – egy hónap elteltével csupán 5 milliméteres testhosszgyarapodást jegyezhettek fel a szakemberek. A jelenség minden valószínűség szerint az évszakhoz képest tartósan alacsonyabb hőmérséklet következménye – vélekedett a médiareferens.

Albel Tamás szólt arról is, hogy a csukák növekedése ezzel szemben továbbra is dinamikus a Tisza-tavon. Testhosszuk jelenleg átlagosan 168 milliméter, amely 43 milliméterrel haladja meg a június végi adatokat. Érdekességként említette, hogy ezen belül úgy tűnik: a telepítésből származó példányok tovább növelik kezdetben is megmutatkozó méretbeli előnyüket, hiszen immár mintegy 30-35 milliméterrel nagyobbak természetes szaporulatból, helyben világra jött társaiknál.

A bodorka, a küsz és a karikakeszeg szakaszos ívásának köszönhetően azonban a fiatal ragadozók eltérő méreteiktől függetlenül is változatlanul bőségesen találnak zsákmányt a népszerű horgászvízben. Azaz a táplálékhalak egyelőre a kisebb balinok „szájából sem nőttek ki”. A békés halak kedvelői számára ugyancsak jó hír, hogy szépen fejlődnek a jászkeszegivadékok is, átlagos testhosszuk jelenleg 52 milliméter – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.