A miniszter utódját keresi az RMDSZ

A tisztségéről lemondott Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter utódját keresi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek Bihar megyei szervezete igényt tart arra, hogy ő jelölje az új minisztert is.

MNO
2011. 08. 08. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a megyei szervezet jelölte Cseke Attilát is, aki a múlt héten mondott le azt követően, hogy az általa vezetett minisztérium a költségvetés kiigazításakor az egytizedét sem kapta meg az általa igényelt pénznek. A tárcavezető azt is kifogásolta, hogy a román kormánykoalícióban nem született megállapodás a minisztérium és a tőle függetlenül működő, a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állami egészségbiztosítási pénztár közötti konfliktus ügyében. A rendszer pénzének jelentős részét ugyanis a biztosító kezelte, viszont a politikai felelősséget kizárólag a miniszter viselte – panaszkodott Cseke.

A Krónika és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapok hétfőn arról tudósítottak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete igényt tart a tisztségre, ezért már javasoltak egy új személyt Cseke helyére, akinek a nevét csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az RMDSZ Szövetségi Elnöksége meghozza végleges döntését az új tárcavezető személyéről. Az RMDSZ-ben nincs szabály arra vonatkozóan, hogy melyik megyei szervezet jelölhet egy minisztert.

Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint Kolozs megye nem tart igényt a posztra, és tudomása szerint Szilágy és Szatmár megye sem. Máté emlékeztetett, hogy a Maros megyeieknek van már miniszterük, csakúgy mint a székelyföldieknek, így a Bihar megyeieknek minden esélyük megvan arra, hogy jelöltjük elfoglalhassa a tisztséget. Eddig több esetleges jelölt neve is felmerült.

A román média szerint Derzsi Ákos Bihar megyei képviselő nevét is felvetették, de ő nem kíván miniszter lenni a román egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága miatt. Emellett szóba jött még Vass Levente és Ritli László Csongor neve, mindketten a távozó egészségügyi miniszter csapatában dolgoztak. Az utóbbi Cseke kabinetfőnöke volt. Bihari sajtóértesülések szerint a kabinetfőnök édesapja, Ritli László kórházigazgató neve is felmerült, ő korábban a Bihar megyei közegészségügyi igazgatóságot vezette. Az ÚMSZ szerint Cseke Attila lemondása a romániai egészségügy válságát jelzi, ez pedig egy már két évtizede tartó folyamat következménye.

Az események tavaly nyáron gyorsultak fel, miután a Nemzetközi Valutaalap az egyik legfontosabb követelményként szabta, hogy az állam egyenlítse ki az egészségügy beszállítóival szembeni tartozásait. Az ágazat krónikus pénzhiánya miatt erre nem kerülhetett sor, amit a nemzetközi pénzintézmény képviselői fel is róttak Bukarestnek. A lap szerint a költségvetés kiigazításakor azért került a biztosító a minisztériumnál előnyösebb helyzetbe, mert a biztosítónak demokrata párti vezetője van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.