A sofőrnek nem volt ujjlenyomata

A spanyol El Mundo orvosi rovata újabb különös esetről számolt be. 2008-ban a kolumbiai Tolima városának rendőrsége egy közúti rutinellenőrzés során ujjlenyomatot akartak venni a találkozást velük elkerülni akaró egyik sofőrről, de legnagyobb meglepetésükre azért nem tudták elvégezni a rutinműveletet, mert a sofőrnek nem volt ujjlenyomata. Nem sokkal később persze kiderült, hogy külön plasztikai műtéttel távolította el ujjlenyomatát, hogy vele együtt megszabaduljon büntetett előéletétől. És „tökéletes bűnöző” legyen, ahogy a cikk szerzője fogalmazott.

2011. 08. 06. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gonosztevő esetében szándékosság miatt tűnt el a minden ember esetében más ujjlenyomat, de az orvostörténet ismer egy olyan rendellenességet, amelynek következtében a természet valóban képes eltüntetni az ujjlenyomatot. Egy svájci család tagjainak nagy része ugyanis több nemzedék óta így születik, de még a tenyerükön vagy a talpukon sincs egy fia azonosításra alkalmas redő vagy ránc, vagyis szakszóval bőrrajzolat.

Több kutatócsoport is elvégzett vizsgálatokat velük, és arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gén, a mutálódott SMARCAD1 okozza a rendellenességet. A génmutáció miatt kevesebbet termelnek a családtagok izzadságmirigyei is. A kutatók a svájciakon kívül még három hasonló családot talált, de nekik már más rendellenességgel, az úgynevezett Naegeli-Franceschetti-Jadassohn szindrómával kell együtt élniük.

(elmundo.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.