A szaktárca megbízottja tárgyal a Bánk bán-produkcióról

Új lappal indul a Los Angelesbe tervezett Bánk bán-produkció: a szaktárca megbízottja augusztus végén utazik az amerikai városba, hogy tárgyaljon a premierről, amely jelenleg a 2012–2013-as évadban látszik reálisnak.

MNO
2011. 08. 10. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke szerdán Budapesten újságíróknak elmondta: a tárca a premierrel kapcsolatos tárgyalással Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetőjét bízta meg, aki augusztus 31-én utazik Los Angelesbe. Csak a tárgyalások után dől el, hogy a költségvetésben a produkcióra rendelkezésre álló 200 millió forintot mennyivel szükséges támogatásokból kiegészíteni. A Los Angeles-i Operaház becslése szerint a produkció teljes költsége 2,3 millió dollár (több mint 400 millió forint) lehet. Az Erkel-opera bemutatóját eredetileg idén novemberben tartották volna a Plácido Domingo vezette Los Angeles-i Operaházban.

Plácido Domingo, aki elkötelezettje a magyar kultúrának, kifejezte: nyitott arra, hogy új lappal kezdődjenek a tárgyalások a premierről. A konzultáción Igric György találkozik a projektet támogató, főként a térségben élő magyarokból és magyar származásúakból álló körrel, valamint a Los Angeles-i magyar főkonzulátus vezetőjével. Lényegi kérdéseket, például hogy hány Bánk bán-előadás illeszthető a soron következő – esetleg valamelyik későbbi – évad bérleti programjába, a tárgyalásokon lehet tisztázni.

„Fontosnak tartom, hogy első kézből ismerjem meg a Los Angeles-i Operaház vezetőinek az elképzeléseit és a szándékait az előadással kapcsolatban. Sok mindent újra kell tárgyalni. Ami a »kivitelt« illeti, a közreműködők kiválasztásában, a rendezés stílusában a karmesteré, Plácido Domingóé a döntő szó” – mondta Igric György. Hozzátette: vannak vágyak, de ezeket csak a közös akarattal meghatározott kondíciók alapján lehet valóra váltani. Természetes, hogy hat vagy négy előadás fajlagos költsége kisebb, mint kettőé, de azt is át kell gondolni, hogy a 3 ezer személyes nézőteret hányszor lehet megtölteni.

A kabinetfőnök úgy vélte, ha az új tárgyalások következményeként rangos művészek vállalják a főszerepeket, a produkció „továbbhasznosítása” is lehetséges, különösképpen Budapesten. Elekes Botond kijelentette: eddig a kulturális kormányzat nevében senki sem tárgyalt, nem kért föl művészeket. A Megakoncert produkciós iroda, amely eddig foglalkozott a Bánk bánnal, a Los Angeles-i Operaház, nem pedig a tárca partnereként kommunikált például szereposztásokat, így ezért nem cáfolt az államtitkárság korábbi értesüléseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.