A szolgáltatások nem lassítanak Indiában

Indiában a szolgáltatások teljesítménye a múlt hónapban is erőteljesen bővült, sőt növelte az ütemet. Az ágazat teljesítménymutatója (beszerzési menedzser index) júliusra 58,2 pontra nőtt a júniusi 56,1 pontról.

MNO
2011. 08. 03. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mutató 26. hónapja jár a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont fölött, de még mindig e sorozat csúcsa, a tavaly júniusban elért 64,0 pont alatt van. A mutatót kezelő HSBC bank és a Markit Economics piackutató szerdán közölt felmérése szerint a júliusi gyorsulásban az öt hónapja legszaporábban érkezett új megrendeléseké volt a legnagyobb szerep. Gyorsult azonban a bekerülési és az eladási árak inflációja is.

Előzőleg a hétfőn megjelent indiai feldolgozóipari teljesítménymutató a növekedés folytatódó lassulását jelezte a múlt hónapról: 53,6 pontra, húszhavi mélypontra csökkent a júniusi 55,3 pontról, harmadik hónapja jelezve a teljesítmény növekedésének lassulását az előző hónaphoz képest. A feldolgozóipar új exportmegrendelései már csökkentek, első ízben 2009. május óta.

Ám a nyersanyagok és az üzemanyagok okozta makacs infláció miatt – júniusban tovább gyorsulva 9,44 százalékos volt az infláció – az indiai központi bank a múlt hónapban ismét emelte alapkamatát, 8,00 százalékra. Tavaly év eleje óta már tizenegyedszer drágította a hitelt. Sőt, a júniusi negyed pont után visszatért a fél százalékpontos emeléshez, rácáfolva júniusi jelzésére, hogy a világgazdasági fejlemények miatt előbb-utóbb kénytelen lesz szüneteltetni a kamatemelést. Ezzel a bank elérte azt a kamatszintet, amelyet a piac csak év végére várt. Ilyen drága utoljára a világválság kitörése előtt közvetlenül, 2008-ban volt a pénz Indiában.

India gazdasága óriás léptekkel lábalt ki a világgazdasági válságból: bruttó hazai terméke (GDP) tavaly 10,4 százalékkal nőtt a 2009-es, 6,8 százalékos ütem helyett. Idénre azonban már csak 8,2 százalékos, a jövő évre 7,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Most már a kormányfő gazdasági tanácsadó testülete is 8,2 százalékra csökkentette idei előrejelzését a februárban jósolt 9 százalékról. Az első naptári negyedévben 7,8 százalékkal bővült az indiai gazdaság éves összehasonlításban, lassulva a tavalyi utolsó negyedév 8,3 százalékos éves üteméhez képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.