A V4-ek közleményben ítélik el Timosenko őrizetbe vételét

A Visegrádi Négyek (V4) kedden elítélték a Kijevben hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő őrizetbe vételét.

MNO
2011. 08. 09. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őrizetbe vétel nem arányos a bírósági eljárások megsértésével, és „méltányos, átlátható és független igazságügyi eljárást kell biztosítani valamennyi ukrán állampolgár számára” – áll a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormánya által kiadott közös közleményben, amelyet a cseh külügyminisztérium tett közzé. Az Ukrajna Európához való közeledését aktívan támogató V4 figyelmeztette Ukrajnát: tiszteletben kell tartania a jogállamiságot és méltányos igazságügyi eljárásokat kell szavatolnia mindenki számára, ha be akar lépni az Európai Unióba.

Kedden Václav Klaus cseh államfő kért Viktor Janukovics ukrán elnökhöz intézett levelében garanciákat Timosenko számára, és azt kívánta, hogy „a per ne idézzen elő szakadásokat az ukrán politikai színtéren”.

Timosenkót pénteken vették őrizetbe a bírósági eljárási szabályok megsértése miatt. A volt kormányfő, ellenzéki politikus koncepciós per összetákolásával vádolta Viktor Janukovics elnököt és kigúnyolta a bíróságot. A volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy Ukrajna számára hátrányos gázszállítási szerződéseket kötött 2009-ben Oroszországgal. A kijevi bíróság hétfőn három, a politikus óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésére irányuló kérelmet is elutasított.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.