„A vadászoknak saját portájukon kell kezdeni a szigorítást”

A vadászatnak biztonságos és szakmai alapokon nyugvó tevékenységnek kell lennie, a minisztérium és a társadalom célja és érdeke, hogy megfelelő szaktudás nélkül senki ne kezdhessen vadászni – jelentette ki Kardeván Endre államtitkár szombaton a Sohollári-völgyben tartott zalai vadászati évadnyitón.

MNO
2011. 08. 27. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta: szükség volt olyan szabályozás létrehozására, amely előírja a vadászok számára a megfelelő vadászati tudást, így a szakmai, ökológiai szempontok, a vadászati kultúra, etika, valamint a fegyverkezelési szabályok ismeretét.

Összefogás kell

A vadászati tevékenység „folyamatos támadásoknak van kitéve”, ezért ha helyre akarjuk állítani a vadászat társadalmi megítélését, „akkor a vadászoknak saját portájukon kell kezdeni a szigorítást”. Ehhez mindenképpen az az első lépés, hogy „csak az vadászhasson, aki komolyan számot adott tudásáról” – fogalmazott. A vadászatnak mint évezredes természetes tevékenységnek a társadalmi elfogadtatása Magyarországon – és egész Európában – az utóbbi évtizedekben egyre nehezebb feladat. Ennek is tulajdonítható, hogy a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest kétmillióval csökkent Európában a vadászok száma.

Kardeván Endre beszélt arról is, hogy az Országos Vadgazdálkodási Adattár az elmúlt hetekben összesítette a 2010–2011-es vadászati év statisztikáit, amely szerint „a helyzet nem reménytelen, de a vadásztársadalom eddiginél nagyobb összefogására van szükség”. Beszédes adatként jellemezte, hogy tavaly 78 ezer mezei nyulat és 112 ezer, vagyis csaknem másfélszer annyi vaddisznót terítettek le Magyarországon.

A tavalyi viszontagságos időjárásnak is betudhatók a gondok, de a tárca vadgazdálkodási szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a következő évben a korábbiakhoz hasonló élőhely-fejlesztési támogatási rendszert biztosítsanak. Ezenkívül a nagyvadak gyarapodásának megállítását remélik attól, hogy újból megyei bontásban osztották ki a nagyvadkilövési kvótákat.

Vadhúst az asztalokra

Az államtitkár utalt rá, hogy a vadgazdálkodást és vadászatot érintően az elmúlt időszakban több jogszabályváltozás is történt: a vadászvizsga presztízsének helyreállítása mellett a lőtt vad és a vadhús kezelését szolgáló módosítások. Ez utóbbi változás a vadhús helyi értékesítésének támogatását, a hazai fogyasztókhoz történő egyszerűbb eljuttatását is szolgálja.

Mindezeken túlmenően a nemzeti vidékfejlesztési stratégia révén is az élhetőbb magyar vidék támogatása a cél, amelyben komoly szerep juthat a vadgazdálkodásnak. „Össze kell hangolni a falufejlesztést, a vidéki kulturális örökség megőrzését, a hagyományok ápolását, az öko-, a horgász-, a lovas-, a bor-, a gasztronómiai és a vadászati turizmus fejlesztését, a kistérségi gyógy- és egészségmegőrzést szolgáló turisztikai szolgáltatásokat” – fejtette ki.

Kardeván Endre a Zala megyei Bak közelében lévő vadászháznál kitért arra is, hogy a zalai erdők főleg a gímszarvasokról híresek, erről a vidékről számos világrekorder gímszarvasagancs származik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.