A vizsgálatok után újra kinyithat a Budavári Labirintus

A Budavári Labirintus új vagyonkezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) további állapotfelméréseket rendelt el; ha megteszik a szükséges intézkedéseket, és a szakértők mindent rendben találnak a barlangban, újra megnyílhat a labirintus – közölte Füri András, a DINPI vezetője kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800388" target="_blank"><strong>• Az állam visszavette a Budavári Labirintust</strong></a>

MNO
2011. 08. 09. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI tudomása szerint az igazgatóság munkatársai múlt pénteken helyszíni szemlét tartottak a labirintusban. Az igazgató közleménye szerint az ellenőrzés célja a fokozottan védett budai várbarlang „Budavári Labirintus” szakaszának bejárása, természeti állapotának és műszaki létesítményei állapotának tájékozódó jellegű előzetes felmérése volt. Ennek során megállapították: a Budavári Labirintus Kiállításszervező Kft. által a járatrendszer úgynevezett Reneszánsz sziklatermében július 29-ig folyó vörösborral működtetett „Mátyás Borkút” környezetében erőteljes szaghatás érzékelhető, a falakon pedig jelentős kiterjedésű szürke penészgomba-tenyészetek láthatók.

Az igazgató további állapotfelméréseket, továbbá esetlegesen szakértő bevonását tartja szükségesnek ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a penészgomba-szennyeződés elterjedését és mértékét, majd a szennyeződés eltávolítása természetvédelmi szempontból elfogadható legyen, de emellett a barlang állapotát se károsítsák. Ezenfelül „a biztonságos látogatófogadás érdekében” a járatrendszer állékonyságának szakértői vizsgálatát és az elektromos berendezések teljes körű szakértői felülvizsgálatát is elrendelte az igazgatóság. „A barlangszakasz nagyközönség előtt történő újbóli megnyitása a fentiek megnyugtató rendezését követően várható” – fogalmazott Füri András igazgató.

A Budavári Labirintust július 29-én a rendőrség közreműködésével vette birtokba az állam nevében eljárva a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A hatóság emberei és a rendőrök felszólították a barlangban tartózkodó turistákat a helyszín elhagyására, azóta a labirintus zárva tart, látogatókat nem fogad. A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) tartozó felügyelőség igazgatója, Dolla Eszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a fokozottan védett barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a Budavári Labirintus Kft. bérleti díjat nem fizetett, barlanghasznosítási engedélyük nincsen, a fokozottan védett természeti értékekben kárt tettek, „természeti értékekhez méltatlan kiállítást üzemeltettek”. A felügyelőség megtiltotta a további károkozást, továbbá természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a rendőrségen.

Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen újságíróknak nyilatkozva „rendkívül brutális” és „teljes mértékben jogellenes” lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. Azt elismerte, hogy nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette: amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, amelynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust.

A budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum, az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán pedig több mint négyezer négyzetméteren kiállítási helyiségeket alakítottak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.