Az MNB bizakodó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint továbbra is érvényes az áprilisban végzett terheléspróbákból levont következtetés, amely szerint a magyarországi bankok elviselik a svájci frank meredek erősödésének sokkszerű hatását – közölte az MNB kedden a Reuters hírügynökséggel.

MNO
2011. 08. 02. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatást fejthet ki a frank erősödése a magyar bankrendszerre, az MNB Simor András jegybankelnök múlt heti, az MNB kamatdöntő ülése után tett megállapításait idézte. Simor akkor kifejtette, hogy az MNB áprilisban stressztesztet végzett, amelyben a jóval erősebb frankárfolyammal számolt. A banki terheléspróba azt a helyzetet modellezte, hogy a frank árfolyama 2011 végére 245 forintra, 2012 végére pedig 257 forintra emelkedik.

„A teszt eredményei rámutattak arra, hogy a (magyar) bankszektor még az ilyen szélsőséges árfolyamszintekből adódó veszteségeket is elviselné. Másként fogalmazva; megfelelő tőkével és likviditással rendelkezik ahhoz, hogy szélsőségesen erős terhelés alatt is megtartsa rugalmasságát” – idézte a Reuters Simor Andrást az MNB közleménye alapján.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.