Baseballütővel, széklábbal verték meg a nőket

Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Csongrád Megyei Főügyészségnek kilenc gyanúsított ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és más bűncselekmények miatt; az ügy előzménye: két nőt mintegy két hónapon át fogva tartottak, fenyegettek és bántalmaztak több szegedi és kecskeméti lakásban – közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 09. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik szegedi sértett még tavaly szeptemberben tett feljelentést – akkor még rablás miatt – a Szegedi Városi Rendőrkapitányságon, de az ügyben végül több ember által elkövetett emberrablást és más bűncselekményeket állapítottak meg a nyomozók. Az eljárás során kiderült: két szegedi nő 2010 tavaszán Svájcban prostituáltként dolgozott, ahogy az NNI megfogalmazta, egy szegedi család „támogatásával”. Az egyik nő a család felügyelete alatt már ezt megelőzően is dolgozott prostituáltként, sőt együtt élt a család egyik tagjával. A férfi a rendőrség adatai szerint már korábban is rendszeresen, néha „eszméletvesztéses állapotot előidézve” bántalmazta a nőt, akinek 2008 karácsonyán egy verés során eltört a jobb keze.

A két nő tavaly tavasszal összeveszett az őket prostituáltként futtató másik családtaggal, akit a svájci hatóságoknál feljelentettek. A nők a kihallgatásuk után hazautaztak Szegedre. A gyanúsítottak 2010 júniusában elrabolták a két nőt, akiket hozzávetőleg két hónapon keresztül több szegedi és kecskeméti lakásban fogva tartottak, rendszeresen fenyegettek és súlyosan bántalmaztak. Azt akarták elérni, hogy a Svájcban előzetes letartóztatásban lévő rokonuk ellen tett feljelentésüket, tanúvallomásaikat vonják vissza. A családtagok minden eszközzel igyekeztek rávenni a sértetteket a vallomások visszavonására, s a nők a bántalmazások és fenyegetések hatására ezt részben meg is tették, de később állításaikat a svájci hatóságok előtt újra megerősítették.

Az NNI közlése szerint a bántalmazások során előfordult, hogy baseballütővel, széklábbal verték meg a nőket, késsel, családtagjaik megölésével, bántalmazásával fenyegették meg őket olyannyira, hogy az ügyben kirendelt pszichológus szakértő szerint az átélt események a sértetteknek „súlyos pszichés traumát okoztak”, amely hosszú távon is ki fog hatni életminőségükre, pszichés állapotukra.

A rendőrség az említett családhoz tartozó hat gyanúsítottat 2010. november 25-én fogta el. Ők a nyomozás során végig tagadták a bűncselekmények elkövetését, igyekeztek a történteket úgy beállítani, hogy a két nő önszántából, önmagának dolgozott prostituáltként, és a terheltek részéről nem történt semmi olyan dolog, amely kényszerítéssel a sértettek korábbi vallomásainak visszavonására irányult volna.

Az ügynek a két nő mellett sértettje volt egyikük 9 éves húga is, aki nővére elrablásakor éppen a testvérével volt, és csak annak kifejezett könyörgésére engedték hazamenni. A család hat tagja ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás, kitartottság, súlyos testi sértés, fiatalkorú sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése, míg három további, a családdal szoros kapcsolatban álló gyanúsított ellen szintén különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és személyi szabadság megsértése miatt javasolnak vádemelést a nyomozók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.