Bibó Istvánról nevezne el közterületet az LMP

Bibó István születésének 100. évfordulója alkalmából az LMP javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy Budapest belvárosában viselje tér vagy utca a 20. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának nevét – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Kaltenbach Jenő és Karácsony Gergely.

MNO
2011. 08. 08. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi frakcióvezető és a parlamenti frakcióvezető-helyettes szavai szerint Bibó István kifogástalan demokrata, megalkuvást nem ismerő humanista, egyszerre tudós ember és gyakorlati politikus, a vészben is bátran helytálló, életét kockáztató hazafi volt. Bibó Istvánt mindig az igazság érdekelte és sohasem az, ami éppen célszerűnek tűnt, a halála után szamizdatban megjelent Bibó-emlékkönyv pedig a rendszerváltás szellemi előszobája volt. Az ő írásai és Kádár-rendszerrel meg nem alkuvó személyisége vált a formálódó ellenzéki értelmiség egyik legfontosabb hivatkozási alapjává – teszik hozzá.

Kitérnek arra is, hogy idén augusztus 7-én ünnepelték Bibó István születésének századik évfordulóját, akinek még ma sem viseli nevét közterület a fővárosban. Emlékeztetnek arra is, hogy áprilisban 26 közterületet nevezett át a közgyűlés, aminek eredményeként Elvis Presley nevét már viseli tér Budapesten, Bibó Istvánét viszont – bár az LMP már akkor is javasolta – nem.

Az LMP fővárosi frakciója ezért határozati javaslatot nyújt be, amelyben felkéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy Budapest belvárosában nevezzen el egy teret vagy utcát Bibó Istvánról. Kitérnek arra is, hogy a javaslattal megkeresték Tarlós István főpolgármestert, aki válaszában úgy fogalmazott, hogy nem ellenzi a javaslatot. Ennek kapcsán úgy fogalmaznak, hogy az LMP fővárosi frakciója ezt támogatásként értelmezi, és örül, hogy a főpolgármester újabb jelét adta fogadókészségének az ellenzéktől jövő javaslatokra is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.