Bugár beismerte, hogy nem tudják teljesíteni a programjukat?

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke úgy látja, hogy „a kormányprogram látványos nem teljesítését” jelenti Bugár Bélának, a Híd elnökének az a hétfői nyilatkozata, miszerint nem lát sok esélyt a szlovák állampolgársági törvény módosítására.

MNO
2011. 08. 02. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a Bumm.sk hírportálnak kedden nyilatkozva ugyanakkor előrelépésként értékelte, hogy Bugár Béla pártja az ügyet az alkotmánybíróság elé kívánja vinni azzal érvelve, hogy a szlovák alkotmány szerint akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától. „Figyelemmel fogjuk kísérni az alkotmánybírósági beadvány sorsát, annak esetleges elmaradását pedig ezek után számon fogjuk kérni” – jelentette ki Berényi. Rámutatott, egy évvel ezelőtt egy kompromisszumos kormányprogram született. Akkor a Híd részéről elhangzott, noha nem sikerült mindent belevenniük a kormányprogramba, az abban foglaltakat – beleértve az állampolgársági ellentörvény eltörlését – maradéktalanul teljesíteni fogják. „Most mégsem ez történik” – hívta fel a figyelmet a parlamenten kívüli MKP elnöke.

Gubík László, az MKP lévai szervezetének elnökével kapcsolatban, aki a napokban nyíltan felvállalta, hogy magyar állampolgár lett, Berényi azt mondta: az MKP kész jogi segítséget nyújtani a politikusnak. Az MKP elnöke megérti a párt ifjú politikusainak kezdeményezését, de azok azonban számos kérdést vetnek fel. Szerinte érzelmi alapon döntöttek a fiatalok, elegük lett az elmúlt évek szlovák politikájából, mely másodrangúként kezeli a magyarokat, s kettős mércét alkalmaz. Ismételten rámutatott arra, hogy 1997 és 2005 között a határon túl élő szlovákok megkaphatták a szlovák állampolgárságot s mellé a szavazati jogot is.

Úgy vélte, az MKP fiatal politikusai figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a magyar állampolgárság nyílt vállalásával automatikusan elvesztik szlovák állampolgárságukat, s emiatt nem lesznek jelölhetők a parlamenti választásokon, illetve nem is szavazhatnak, ami viszont „nagy vérveszteséget” okozna a szlovákiai magyar közösségnek. „Nem az a célunk, hogy elveszítsük legöntudatosabb fiataljainkat. Egyébként is nagyon sok szlovák politikusnak örömet okoznak azzal, hogy megszakítják jogi-állampolgársági kapcsolatukat Szlovákiával. Nagyon sokuknak ugyanis épp ez a célja, hogy a szlovákiai magyarok száma minél kevesebb legyen, és így sikeres legyen nemzetállam-építő politikájuk” – fejtette ki a politikus.

Berényi a saját állampolgárságával kapcsolatban megismételte korábbi szavait. Közölte, a szlovák belügy azon kérdésére, magyar állampolgár-e, azt felelte, ő szlovák állampolgár, mivel a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.