Bugár harminc aláírást akar összegyűjteni

A Híd szlovákiai párt harminc képviselői aláírást akar összegyűjteni, hogy az alkotmánybíróság elé vigye az állampolgársági törvényt – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Bugár Béla, a párt elnöke.

MNO
2011. 08. 08. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bugár a lépést azzal indokolta, hogy végrehajthatatlan, alkotmányellenes az állampolgársági törvény, amely alapján elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi a magyart, így nem lehet abból kiindulva eljárni. „A Híd párt három lépést tesz. Jogászaink előkészítették az alkotmánybírósági beadványt. (Iveta Radicová) miniszterelnökhöz fordulunk, hogy támogassa az alkotmányellenes szankcióknak a törvényből való eltávolítására irányuló törekvéseinket. Azt is szeretnénk, hogy a koalíciós tanács tárgyaljon erről a kérdésről” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy előzetes normakontrollt kérnek az alkotmánybíróságtól, amely megsemmisítené a törvény vitatott részének hatályát.

Bugár becslése szerint eddig mintegy száz szlovák állampolgár kérte a magyar állampolgárságot, közülük egy jelentette be nyilvánosan, hogy megkapta a magyar állampolgárságot. „Egyikük sem mondta, hogy el akarja veszíteni a szlovák állampolgárságát” – hangsúlyozta a pártelnök, hozzátéve, hogy az alkotmány garantálja, hogy senkitől sem vehetik el az állampolgárságát. A Híd elnöke szerint egy másik állam állampolgárságának kérése nem szándéknyilatkozat a szlovák állampolgárság elvesztésére. „Nem létezik olyan törvény, amely az állampolgárságtól való megfosztásról rendelkezne. Ha az állami szervek ez ügyben eljárnának, alkotmányellenesen tennék” – mondta a politikus.

„Meggyőződésünk, nincs más megoldás, mint megsemmisíteni az állampolgársági törvény Fico-féle módosítását” – szögezte le Bugár Béla, aki szerint a jelen hatályos törvény alapján többeknek vitatott lehetne a jogállása. (A módosítást Robert Fico előző kormányfő idejében fogadták el.) „A törvény megfosztja állampolgárságától a Szlovák Köztársaság állampolgárát. Az állampolgár azonban továbbra is Szlovákiában él, itt dolgozik, itt fizet egészség- és társadalombiztosítást. A Híd párt meggyőződése, hogy egyetlen állami szerv sem járhat el alkotmányellenesen és nem veheti el az állampolgárai állampolgárságát” – szögezte le Bugár Béla.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.