Csak kívülről nézhetjük az eseményeket?

A kormánynak szűkös a mozgástere a svájci frank árfolyamával kapcsolatban – vélekedett a hírTV-nek Sarkadi Szabó Kornél pénzpiaci elemző. Mint mondta: a bajba jutott adósok hitelét az állam nem vállalhatja át, mert az államadósság így is magas. Közben a forint újabb mélypontot ért el a svájci frankkal szemben.

MNO
2011. 08. 09. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frankkal szemben újabb mélypontra gyengült, az euróhoz képest erősödött kedd estére a forint a bankközi devizapiacon; minden korábbinál közelebb került a paritáshoz az európai és a svájci fizetőeszköz. A délelőtti csúcs után kedden kora este a frank forintárfolyama rövid időre – a 265 forintos szintet áttörve – 265,43 forintra erősödött.

Reggel még 252,84 forinton jegyezték a svájci frankot. Az ideges reggeli hangulatban előbb 264,25 forintos csúcsra ugrott a frank forintárfolyama, ami a délutáni kereskedésben 258,95 forintig süllyedt vissza. Este azonban, az euró/frank keresztárfolyam jelentős gyengülésének hatására ismét csúcsra szökött a frank forintjegyzése.

Elemzők szerint a frankárfolyam mindaddig nem szorítható le tartósan, amíg az eurót használó országok iránti bizalom helyre nem áll. A kormány szerint az összes jogszabály-változtatás készen van ahhoz, hogy a devizahitelesek védelmében pénteken rögzíteni tudják az árfolyamokat.

A kormánynak kis mozgástere van a közbeavatkozásra a Hír Televízió által megkérdezett szakértő szerint. Sarkadi Szabó Kornél azt mondta: a bajba jutott adósok hitelét az állam nem vállalhatja át, mert az államadósság így is magas. A pénzpiaci elemző kifejtette: „Bármilyen államadósság-növelő lépésnek azonnali következménye lehet.” Mint minden más európai ország – nem döntéshozó szerepben lévő uniós ország –, csak kívülről nézheti az eseményeket és reménykedhet abban, hogy a fő hatalmak vezetői tudják orvosolni ezeket a problémákat – tette hozzá Sarkadi.

(hírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.