Csúcson a kínai infláció

Kínában tovább emelkedett, 37 havi csúcsra nőtt az infláció júliusban – közölte a kínai statisztikai hivatal kedden.

MNO
2011. 08. 09. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ második legnagyobb gazdaságában a fogyasztói árak éves összehasonlításban 6,5 százalékkal emelkedtek a júniusi 6,4 százalék és a májusi 5,5 százalék után. A kormány az idei évre 4 százalékos inflációs célt tűzött ki. A júliusi inflációhoz nagyban hozzájárult az élelmiszerárak 14,8 százalékos emelkedése a júniusi 14,4 százalék után.

Az infláció annak ellenére nőtt, hogy Kínában többször emeltek kamatot az utóbbi időben (2010 októbere óta öt alkalommal), és más intézkedésekkel is próbálták mérsékelni a gazdaságnövekedést, ami 9,5 százalékos volt éves szinten a második negyedévben.

Az elemzők arra számítottak, hogy az inflációs nyomás az év közepén éri el csúcsát, majd csökkenni kezd. Ez azonban a júliusi adat szerint nem következett be, miután a Kínában alapvető húsfajta, a sertéshús, valamint a zöldségek ára tovább emelkedett az ország déli és keleti részét sújtó árvizek miatt. A sertéshús júliusi ára 56,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, a tojásé 19,7 százalékkal, a friss zöldségeké 7,6 százalékkal nőtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.