Egyelőre állja a sarat a magyar bankrendszer

Bár a svájci frank kedden történelmi csúcsra jutott a forinttal szemben, a korábbi stressztesztek alapján a magyar bankrendszer még jól állja a sarat.

MNO
2011. 08. 09. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden hajnalban a svájci frank az euróval, a dollárral és a forinttal szemben is új történelmi csúcsra ért. Egészen 261 forintig emelkedett a svájci frank árfolyamának jegyzése, reggelre 257-258-ig korrigált az árfolyam. Kedden délelőtt igen jelentősen megugrott az alpesi deviza árfolyama a bankközi devizapiacokon, a svájci frank/forint jegyzések 258-ról azonnal 263 forint közelébe ugrottak. A forint kissé korrigált kedden délután a pénzügyi piacokon eluralkodott pánikhangulat enyhülésének hatására, a svájci frankot azonban így is 260 forint felett, az eurót pedig 275 forint felett jegyezték.

Kedden délután röviddel 16 óra előtt a svájci frank 261,05 forinton állt a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az árfolyam kedden délelőtt történelmi csúcsra ért fel, a frankot akkor 264,24 forinton jegyezték, este 18 óra körül már a 265 forintot is el-elérte a frank kurzusa. A Magyar Nemzeti Bank mint a pénzügyi stabilitásért felelős egyik intézmény idén áprilisban végezte el azt a stressztesztet, amelyben több más tényező mellett 2011 végére 245-ös árfolyammal, 2012 végére pedig egy 257 forintos svájcifrank-árfolyammal számolt az MNB.

A jegybank elemzése, amelyet az áprilisi stabilitási jelentésben publikált, azt mutatta, hogy a magyar bankrendszer még az ezen árfolyamokat tartalmazó stresszforgatókönyvek mellett is képes lenne a keletkező veszteségek kezelésére, tehát tőkeereje, likviditási helyzete megfelelő ahhoz, hogy egy ilyen szélsőségesnek tekintett állapotot is kezeljen. Ez annak köszönhető, hogy a válság után a bankok hathatós intézkedéseket tettek mind a likviditási helyzetük, mind pedig a tőkehelyzetük javítása érdekében – tudatta az MNB az áprilisi stabilitási jelentésében.

A legnagyobb hazai bank, az OTP legutóbb jól vizsgázott az Európai Bankhatóságnak (EBA) az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stressztesztjén. Az EBA az idén 90 európai bankról készített jelentést, ezek a teljes eszközérték alapján az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedték le, az eredmények szerint a külföldi tulajdonban lévő magyarországi pénzintézetek anyabankjainak túlnyomó többsége is jól teljesített a sztresszteszten.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.