Egyfolytában nő a jelzáloghitel-tartozás

A spanyol Cinco Días egyik vezető elemzése a helyi jelzáloghitelesek egyre növekvő számáról írt – már negyedmilliónál is többen vannak. Az El Universal bemutatta az Anonymous hackercsoport Venezuelának szóló fenyegető üzenetét. A portugál Expresso hetilap megint rossz hírt közölt a kánikulában: az ország újra a második a tízes államcsődlistán.

2011. 08. 23. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cincodias.com – Spanyolország

A gazdasági lap vezető helyen közölte a tényt a spanyol jegybank új felmérése alapján: már több mint negyedmillió azon jelzáloghiteles állampolgárok száma, akik adóssága meghaladja lakása értékét. Ők most azt akarják elérni, hogy tartozásaik fejében a bankok vegyék át a lakást és elégedjenek meg vele. A jelenleg hatályos törvények azonban úgy rendelkeznek, hogy az adósnak maradék vagyonával is felelnie kell, hogy törleszthesse tartozását. A spanyol ingatlanbuborék kipukkanásáig az ilyen szerződést kötők aránya elérte a 18 százalékot, azóta jelentősen visszaesett, de az idén megint emelkedett, egészen 13 százalékig. A két nagy parlamenti párt, a kormányzó szocialista párt (PSOE) és a Néppárt (PP), valamint a pénzintézetek nem hívei annak, hogy az adósok csak a lakás átadásával letudják ezt az óriási terhet. A családok sorsa most azon múlik, hogy milyen eredményt harcol ki a parlament lakásügyi albizottsága.

Eluniversal.com – Venezuela

Az egyik legismertebb hackercsoport, az Anonymous bejelentette hétfőn a YouTube-on közzétett videofelvételen, hogy felkészültek egy sereg venezuelai célpont támadására. A szokás szerint ismét mosolygó álarcot viselő ismeretlen nem közölte, hogy mikor kezdik a Paperstormnak (Papírvihar) elnevezett akciókat, de azt világossá tette, hogy hamar. Várják azok jelentkezését is, akik hajlandók röpcédulákat nyomtatni és terjeszteni. Az ismeretlen elárulta azt is, hogy amint véget ér ez az akciósorozat, új venezuelai célpontokat jelölnek meg.

Expresso.clix.pt – Portugália

A hetilap ismét rossz hírt közölt: tudomása szerint Portugália a két héttel ezelőtti negyedik helyről ismét a másodikra lépett előre a rettegett tízes államcsődlistán. A második helyet már előrevetítette az a tény, hogy augusztus 18. óta emelkedtek az államkötvények hozamai, de az is, hogy ismét nőni kezdett az öt éven belül bekövetkező államcsőd valószínűségének kockázata. Kedd délelőtt 54,64 százalékról a mostani 58,13 százalékra ugrott, és megelőzte az eddig második Venezuelát. Portugália sorsa most ismét a görög helyzet javulásán múlik – vonta le az egyik következtetést az Expresso legfrissebb elemzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.