Elégedetlenek a németek

Bár Németország Európa legerősebb gazdasága, amely a válságon is viszonylag szerény áldozatokkal jutott túl, és jelenleg is erős konjunktúrát mutathat fel, a német munkavállalók egyre elégedetlenebbek helyzetükkel.

MNO
2011. 08. 02. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A duisburgi egyetem munka- és képzettségkutatással foglalkozó intézetének vizsgálata szerint az elmúlt 25 év során a munkavállalók egyre inkább úgy érzik, hogy helyzetük romlik. Az intézet 1984 és 2009 között évente 11 ezer háztartás tagjait kérdezte, akiknek elégedettségük fokát egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük. A 10-es érték a teljes elégedettséget jelölte. Míg a megkérdezettek 1984-ben még átlag 7,6-re értékelték saját helyzetüket, 2009-ben már csak 6,8 volt ez az érték.

Az elégedetlenség leginkább az 50 éven felüli munkavállalók körében nőtt, Németország keleti és nyugati része között azonban nem mutatkozott jelentős különbség. A kutatók a felmérés alapján a növekvő elégedetlenség okait a nagyobb munkaterhelésben, a család és munka összeegyeztethetőségénél mutatkozó problémákban, a bérek szerény növekedésében és a munkahelyek bizonytalanságában látják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.