„Elfelejtettek” adózni 138 ezren

A portugál Diário de Notícias hétfőn közölte, hogy közel 138 ezer adózó „elfelejtette” beadni az adóbevallást. A spanyol, de még a portugál hírportálok is olvasták a Financial Times német kiadásának javaslatát: az olaszok és a spanyolok adják el aranykészletük egy részét a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

2011. 08. 09. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dn.pt, diario.iol.pt, publico.pt – Portugália

A portugál adóhivatal hétfőn közzétett adatai alapján a 2,1 millió adófizetőből 137 630 polgár nem készítette el a 2010-es évre szóló adóbevallását, vagyis már 17 százalékkal többen, mint ahányan 2009-ben feledkeztek meg állampolgári kötelességükről. Tavaly is csökkentek az adóbevételek, de a Diário de Notícias nem közölt belőle részleteket. Az adóhivatal visszavonta ugyan 14 400 polgár adókedvezményét súlyos szabálytalanságok miatt, de mivel csökkent az adóellenőrök száma, ezért a kisebb létszámmal csak kevesebb ellenőrzést tudnak elvégezni. A „feledékeny” adózókon kívül 5 százalékra – 275 500 főre – nőtt azoknak a száma is tavaly, akik nem a valóságnak megfelelő adatokat közöltek bevallásukban.

Elmundo.es, expansion.com, cincodias.com – Spanyolország, jornaldenegocios.pt – Portugália

Még a portugál gazdasági napilap, a Jornal de Negócios hírportálja is foglalkozott a Financial Times német kiadásának írásával, amely az éppen ismét rekordárakat döntögető nemesfém miatt az aranykészlet egy részének eladására biztatja a spanyol és az olasz kormányt. Michael Fuchs, a német kereszténydemokrata unió (CDU) helyettes szóvivője, valamint a kormánykoalíció másik tagja, a német liberális párt (FDP) azt is felvetette, hogy ha mégsem akarnák eladni az aranykészlet egy részét, akkor privatizálással csökkentsék költségvetési hiányukat. A közgazdász Frank Schaeffler, a liberális párt képviselője szerint a két eladósodott országnak el kell adnia készletük egy részét, egy másik részletet pedig az Európai Központi Banknak (EKB) kell átadni fedezetnek. A spanyol készlet értéke 11,5 milliárd euró, és már két tételben – 2005-ben, illetve 2007-ben – piacra dobta készletének egy részét. Mindkét német párt szakértői úgy vélik, hogy Olaszországé a negyedik legnagyobb készlet az EU-ban, és most éppen újabb csúcsokat ért el az arany ára, mert a cikk közlésekor éppen 1770 dollárt ért egy uncia, és már 3 százalékot emelkedett kedden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.