Elhunyt a világhírű gitáros

Elhunyt 83 éves korában Marshall Grant, Johnny Cash Tennessee Two nevű zenekarának gitárosa, aki 1954 és 1980 között játszott a világhírű énekessel.

MNO
2011. 08. 10. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mississippi születésű basszusgitáros épp egy Johnny Cash-fesztivállal foglalatoskodott, amikor stroke (agyi érkatasztrófa) érte – tudatta Cash lánya, Rosanne. Marshall Grant Luther Perkins oldalán egészítette ki a triót, amely óriási sikereket ért el Johnny Cash vezetésével. A banda a „boom-chicka-boom” ritmusról vált híressé. „A Johnny Cash-hangzást együtt teremtették meg” – hangsúlyozta a BBC brit közszolgálati adón Rosanne Cash.

A világhírű énekes lánya elmondta, hogy Grant egy jótékony célokat szolgáló Johnny Cash-fesztivált készített elő: a kezdeményezéssel akartak pénzt gyűjteni a néhai sztár gyerekkori otthonának rendbehozatalára. Az idős zenész azonban rosszul lett, a rendezvényt végül nélküle tartották meg csütörtökön. A gitáros vasárnap halt meg.

Grant és Perkins autószerelőként dolgozott Memphisben, együtt zenéltek, majd 1954-ben munkatársuk, Roy Cash bemutatta őket fivérének, Johnnak. A trió elsőre nem tudta meggyőzni a Sun Records kiadót, de másodjára már sikerrel járt, 1955-től dolgoztak a stúdióban. Eredetileg a Tennessee Three nevet viselték, majd Sam Phillips producer javaslatára Johnny Cash and the Tennessee Two lett a nevük. Együtt készítettek olyan slágereket, mint az I Walk the Line, a Folsom Prison Blues, a Ring of Fire, a Big River és a Cry Cry Cry. A country műfajának megújítójaként tartották számon őket.

Grant 1980-ig játszott Johnny Cash oldalán, majd menedzser lett. Később I Was There When It Happened (Ott voltam, amikor történt) címmel jelentetett meg önéletrajzi kötetet. Utoljára 1999-ben állt színpadon Johnny Cash oldalán. Bár barátságuk sokszor viharos volt, Grant sokat segített az énekesnek, hogy megküzdjön kábítószergondjaival. A basszusgitáros volt a trió utolsó, még életben lévő tagja, Perkins 1968-ban tűzvészben halt meg, Cash 2003-ban hunyt el. Grant és Perkins az elsők között volt, akiket felvettek a nashville-i zenei hírességek csarnokába 2007-ben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.