Elindult Mubarak pere, összecsaptak a tüntetők + Képek

Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök szerdán elhagyta az egyiptomi Sarm-es-Sejkben lévő kórházat, Kairóba szállították az ellene indított perre – számolt be az állami televízió.

MNO
2011. 08. 03. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint a volt államfőt egy mentőautó vitte a helyi repülőtérre. Mubarakot korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. A január–februári egyiptomi népfelkelés során több mint 800 ember vesztette életét.

Mubarak a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, s azóta a sarm-es-sejki kórházban ápolták. A per első tárgyalását szerdán tartják meg a kairói rendőr-akadémia központjában.



Már csépelik egymást

Az épületnél máris verekedés robbant ki a volt elnök hívei és ellenfelei között. A területen rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A páncélos járművek fedezetében kivonuló több száz rendőr igyekezett távol tartani a tüntetőket, akik kövekkel és üvegekkel dobálták egymást. A rendbontás kirobbanása előtt Mubarak mintegy ötven támogatója az elnök fényképét a magasba tartva azt skandálta, hogy ha elítélik a volt elnököt, akkor lerombolják és felgyújtják a börtönt.





Benjamin Ben Eliézer egykori izraeli védelmi miniszter szerdán megerősítette: korábban, még az egyiptomi felkelés kirobbanása előtt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel egy találkozón felajánlották Mubaraknak, hogy Izraelben kezeltesse magát. Sarm-es-Sejkben keresték fel a beteg Mubarakot, ahol Eliézer azt mondta, hogy a szintén a Vörös-tenger partján fekvő izraeli Eilat városa nincs messze, s ott kezeltesse magát, amíg felépül. „Biztos vagyok abban, hogy az izraeli kormány fogadta volna, de Mubarak, aki elkötelezett egyiptomi hazafi, elutasította ezt” – mondta a volt izraeli védelmi miniszter. Netanjahu és Eliézer idén január 6-án találkozott utoljára a volt egyiptomi államfővel.



Elkezdődött

Időközben megkezdődött a per. Az állami televízió felvételein látható volt, hogy a tárgyalás kezdetén a hatalmától megfosztott államfőt kerekes hordágyon tolták be a vádlottak számára kijelölt, vasráccsal elkerített területre, ahol már ott tartózkodott két fia, valamint Habíb al-Adli volt belügyminiszter és hat magas rangú rendőrségi vezető. Mubarakot korrupcióval vádolják és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé a január–februári egyiptomi népfelkelés idején.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.