Ennél nagyobb növekedés már nem is lesz?

Valószínűleg elérte a csúcsot a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságot követő növekedés a világ hét legnagyobb gazdaságában – áll a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn megjelent havi elemzésében.

MNO
2011. 08. 08. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi adatokon alapuló felmérés szerint a 34 tagországból álló OECD-csoport egésze is elérhette a fellendülés csúcspontját, az euróövezetben pedig már megkezdődhetett a gazdasági aktivitás lanyhulása. Az OECD egészére vonatkozó átfogó konjunktúramutató (CLI) júniusban már az egymást követő harmadik hónapban csökkent, az index 102,2 pontra gyengült a májusi 102,5 pontról.

A legnagyobb ipari államok – az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotta – G7-es csoportra vonatkozó index 103,0 pontról 102,7 pontra esett. A mutató az euróövezetben is csökkent, a májusi 102,1 pontról 101,5 pontra.

Az OECD-n kívüli világ több vezető gazdaságában – Brazíliában, Indiában és Kínában is – trendfordulót valószínűsítenek az adatok, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Japánban pedig az előző hónaphoz képest is határozottabb jelek utalnak a növekedési ciklus fordulójára – áll a jelentésben.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet májusban közzétett, évente kétszer – tavasszal és ősszel – elkészített elemzésében azt írta, hogy az idén folytatódik a világgazdaság növekedése, de az ütem kisebb lesz a tavalyinál: az OECD tavasszal úgy becsülte, hogy a tavalyi 4,9 százalék után az idén 4,2 százalékkal nő a globális gazdaság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.