Ennyi hárompontost szinte nem is lehet dobni – csak ellenünk

Elszúrtuk a nyitányt Portugáliában – Európa-bajnoki pótselejtező-sorozatunk első állomásán –, nem tudtunk mit csinálni a luzitánok triplagyárával; a legtávolabbi dobásfajtából 39 pontot kaptunk Andradééktól. Folytatás pénteken, Finnország ellen, itthon. Nem kevésbé lesz fontos az a találkozó, és túl sok javítási lehetőség nincs a háromcsapatos tornán.

2011. 08. 09. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk lehet az egyik nagy haszonélvezője annak, hogy 16-ról 24 csapatosra bővítették a férfi kosárlabda Európa-bajnokság mezőnyét, mert – noha furcsa szabályváltoztatások is voltak – ennek is köszönhető most, hogy pótselejtezős csoportunk 3 nemzete közül 2 kijut a kontinenstornára. Magyarország a kedd éjszakai, coimbrai találkozón Portugália ellen kezdte a sorozatot – a mérkőzések teljes listája keretes írásunkban –, amelynek végén augusztus 24-én kiderül, 1998 után részt veszünk-e a most ősszel Litvániában rendezendő Eb-n. A nyitótalálkozón nem volt kötelező, csak „ajánlott” a győzelem, s tudtuk, hogy gyorsabban támadunk vendéglátóinknál, miközben Portugália legjobbjai már felvérteződtek némi Eb-tapasztalattal.

0–7 hét után szép javítás

Az első támadást a Obadiah Trotter, Hanga Ádám, Horváth Ákos, Lóránt Péter, Báder Márton ötös vezethette, de az első három pontot Andrade triplájával a hazaiak szerezték meg, aztán Miranda hozzátett még kettőt és Andrade még egy duplát (7–0). Az első pontjainkkal Lórántra kellett várni, de sajnos megint jött egy portugál hármas (10–2). Aztán az NBA-től látótávolságban lévő Hanga és Horváth pontos dobásaival már csak mínusz kettő volt a különbség. Iszonyatosan sok triplát dobtak a felek, nálunk Hanga volt elemében, első 14 pontunkból 8 az ő neve mellett szerepelt. Aztán beállt Keller Ákos, és azonnal zsákolt egyet faulttal, így először vezettünk, és jókor jött az első negyed végét jelző dudaszó (19–21).

Vagy nem is? Két gyors és szép kosárral kezdtünk, a portugálok meg időkéréssel... (19–25). Dzunics Braniszlav jól cserélgette a játékosokat, így gördülékenyek maradtunk támadásban, védekezésünk hatékonysága miatt pedig – nincs erre jobb szó – impotensek voltak a portugálok elöl. Majdnem 8 perc eltelt, mire betaláltak, Andrade hármasára viszont Hanga felelt (22–31). A különös frizurájú fehér mezes „figura” következő hárompontosa után (27–31) Dzunics időt kellett, hogy kérjen, kicsit „beragadtunk”. Kisvártatva Hanga kihagyott két büntetőt, és azért kellett izgulnunk, hogy ne fogyjon el az előny a félidőig – elfogyott (31–31).

Triplagyár

Sokkal jobban kezdtük a meccs második felét, 0–7 helyett 2–0-val – majd nézhettük a négy darab 3-ast az eredményjelzőn egészen Báder első kosaráig (33–35). Sajnos hiába tűntünk jobb csapatnak, Portugália visszavette a vezetést (38–35), de leszakítani szerencsére nem bírták Trotteréket a luzitánok – egészen addig, amíg megint be nem jöttek a hármasaik kevéssel a harmadik negyed vége előtt (54–43). A legtávolabbi dobásból nem kevesebb, mint 33 pontot kaptunk 30 perc alatt...

Az utolsó tíz percnek nyolcpontos hátrányból (54–46) vágtunk neki, s reménykedtünk, hogy a „jó öreg” portugál harcosok a hajrára kifulladnak. Ők dobták az elsőt – mínusz tíz... Kisvártatva Trotter hármasával és két büntetővel visszatértünk a coimbrai parkettára, majd Miranda bedobta a negyedik hárompontosát, és vissza is hizlalták a 10 pontos differenciát (61–51) hét perccel a vége előtt. Trotter zsákolása nyitotta az utolsó nagy rohamot, de négy perc „visszánál” még mindig volt mínusz nyolc pontunk. Két és fél perccel a vége előtt pedig el is dőlt minden, Santos bedobta Portugália tizenharmadik (!) hárompontosát (a végeredmény: 71–66), így a sokkal erősebbnek tűnő Finnország ellen pénteken itthon győzni kellene...

Eb-pótselejtező:
PORTUGÁLIA–MAGYARORSZÁG 71–66 (19–21, 12–10, 23–15, 17–20)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.