Ezúttal nem levelet hozott a postás

Tízszázalékos bércsökkentésük és a román postánál tervezett elbocsátások miatt tüntettek kedden Bukarestben a postások.

MNO
2011. 08. 02. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román parlament előtt mintegy 1500 postás vonult fel, akik azt követelték, hogy növelje hatékonyságát az állami tulajdonban lévő posta, különben elkerülhetetlen a vállalat csődje. A román posta súlyos anyagi helyzetbe jutott, ezért a vezetőség havonta kétnapos kényszerszabadságot rendelt el valamennyi alkalmazott számára, ami a szakszervezetek számítása szerint körülbelül 10 százalékos bércsökkentést jelent. A bércsökkentés mellett a vállalat több száz vidéki hivatalt bezár, a szakszervezetek számítása szerint így 1400 alkalmazott veszíti el állását. Ezt cáfolja a vállalatvezetés, amely szerint sok dolgozót a megmaradó postákon foglalkoztatnak majd. Az alkalmazottak a vállalat vezetőségének lemondását is követelték, amely szerintük felelős a csőd közeli helyzet miatt.

Az alkalmazottak emellett ütemtervet is követeltek, amely a vállalat megmentéséhez szükséges konkrét intézkedéseket tartalmazza. A dolgozók érdekvédelmi szervezete azt várja el, hogy a posta az év végéig 20 százalékkal növelje bevételeit, hogy a 10 százalékos bércsökkentést visszakaphassák az alkalmazottak, és a vállalat fejlesztésére is maradjon pénzkeret. Matei Bratianu szakszervezeti vezető munkabeszüntetést helyezett kilátásba, ha nem teljesülnek a dolgozók követelései. A román távközlési minisztérium – amelynek alárendeltségében van a posta – jövő hétre ígért választ az alkalmazottak követeléseire.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.