Funkcionális analfabéták a gimnáziumokban?

A brazil Folha de Sao Paulo ismét foglalkozott a heteroszexuális büszkeség napjával, amit az „alternatív neműek” egyesülete azonnal homofóbiának titulált. A Sao Pauló-i Estadao blogbejegyzése is fontos témát talált: a mexikói Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere a napokban négy nap alatt 8 milliárd dollárt vesztett. A spanyol El País oktatási rovata megkongatta a vészharangot: matekból és anyanyelvből rendre megbuknak az általános iskolából kikerülők.

2011. 08. 06. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folha.uol.com.br – Brazília

Gilberto Kassab, a legnagyobb brazil város vezetője karolta föl a heteroszexuális büszkeség napjának ügyét. A politikus szerint ez ugyanolyan terv, mint a többi, nincs benne homofóbia, amellyel rögtön megvádolták az „alternatív neműek”. Egy csütörtöki interjúban Kassab hangsúlyozta, hogy a közgyűlésen már jóváhagyott törvénytervezet értelmében szeptember harmadik vasárnapján emlékeznének meg erről a napról. Carlos Apolinário, a jobbközép irányultságú párt, a Demokraták (DEM) helyi képviselője volt az eredeti ötletgazda, és Kassab nem akarja elvitatni tőle ezt az érdemet. Az „alternatív neműek” brazil egyesülete (AGLBT) már előrebocsátotta, hogy meg fogja vétózni a törvénytervezetet.

Estadao.com.br – Brazília

A nagyváros másik lapjában Silvio Guedes Crespo blogbejegyzésben „sajnálkozott” a mexikói Carlos Slimen. A Bloomberg hírügynökség adataira hivatkozva közölte, hogy a mágnás potom 8 milliárd dollárt veszített augusztus első négy napján. Ez az összeg a Forbes magazin tudomása szerint Slim portfóliójának „mindössze” 11 százaléka, és a Bloomberg már úgy tudja, hogy Slim vagyona már csak 63 milliárd dollár az idén közölt 74 milliárd helyett.

elpais.com – Spanyolország

A spanyol lap ijesztő tényeket közölt Madrid általános iskoláiból kikerülők körében elvégzett felmérések alapján. Megbukott az összesen 46 030 14-15 éves tanuló 70 százaléka a korának megfelelő alapkészségekből (CDI) készített matematikai és anyanyelvi teszten. Még riasztóbb adat, hogy növekvő számú diák a nullához közelebbi eredményt produkált. Csak a diákok harminc százaléka volt képes legalább elégségesre teljesíteni. A diákok sajnos rendre megbuknak matekból a 2008 óta bevezetett térségi felméréseken. A felmérést 776 állami, alapítványi és magániskolák diákjai körében végezték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.