Gyakorlatilag nincs várakozási idő a „gyári” dokiknál

Egyre népszerűbbek a nagy bevásárlóközpontokban működő orvosi rendelők Csehországban.

MNO
2011. 08. 02. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moje ambulance (Az én rendelőm) nevű társaság 2007-ben nyitotta meg az első ilyen rendelőjét, s ma már országszerte 14-et működtet. A 15. a közeljövőben nyílik meg Prágában. „Az utóbbi időben havonta mintegy ötszázan érdeklődnek a rendszerbe való felvétel iránt” – mondta David Lastuvka, a társaság kereskedelmi osztályának vezetője újságíróknak nyilatkozva Prágában. Eddig mintegy 90 ezer ember regisztráltatta magát a rendszerben. „Azzal számolunk, hogy a jövő évben rendelőink száma 18-ra emelkedik, ügyfeleink száma pedig 130 ezerre” – tette hozzá Lastuvka.

A rendszer lényege, hogy a Moje ambulance orvosi rendelői reggel nyolctól este nyolcig a regisztrált páciensek rendelkezésére állnak. A beteg bármelyik rendelőt felkeresheti, ott az egyeztetett időpontban fogadják, gyakorlatilag nincs várakozási idő, nem úgy, mint a csehországi orvosoknál általában. Az ellátás a betegnek nem kerül semmiféle pluszkiadásba, mert az egészet az ő esetében is az egészségbiztosító fizeti a hatályos törvényeknek megfelelően. Amennyiben bárkinek sürgős egészségügyi problémája van, a 12 órás műszak alatt bármikor jelentkezhet az orvosnál, aki nem feltétlenül személyesen, hanem telefonon vagy e-mailben segít, tanácsot ad. A gyógyszerkiváltáshoz szükséges vényeket a páciensnek akár postán is megküldik.

Az orvosi kamara egy részének fenntartásai vannak a Moje ambulance szerintük „hipermarketes” rendelői hálózatával kapcsolatban. Azt állítják, hogy ebben a „gyári” rendszerben nem alakulhat ki a sikeres gyógyításhoz szükséges bizalmi légkör az orvos és a páciens között, mert az orvosok és az ápolók a rendelőkben folyamatosan váltják egymást. Lastuvka elismerte: kezdetben valóban volt egyfajta bizalmatlanság a hálózat rendelőivel szemben, és nehéz volt jó orvosokat toborozni. Azoknak, akik a Moje ambulance szolgálatába léptek, ráadásul kollégáik bírálatával is számolniuk kellett.

„Mára a helyzet megváltozott, rendelőinkben nagyon jó orvosok dolgoznak. Többen jelentkeznek, mint ahány orvosra szükségünk van” – magyarázta a helyzetet Lastuvka. A cseh sajtó szerint a Moje ambulance egyre terjedő hálózata azzal a kedvező hatással járt az utóbbi két-három évben, hogy nagyon sok háziorvos meghosszabbította rendelési idejét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.