„Gyilkosságra” készül Obama

Csoportokba tömörülve védik tulajdonukat egyes észak-londoni árusok, több független filmes ezernyi lemeze égett benn az egyik felgyújtott épületben, a rendbontók egy Michelin-csillagos éttermet is megtámadtak, a felfegyverkezett személyzet azonban elűzte őket – a The Guardian az égő London utcáiról tudósít. Obama „gyilkosságra” készül – tudósít a Politico. A lap birtokába jutott információk szerint az elnök eredmények híján kénytelen lesz az ellenfél gyengéit kihasználva „leszámolni” legerősebb kihívójával.

2011. 08. 09. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Csoportokba tömörülve védik tulajdonukat egyes észak-londoni árusok, több független filmes ezernyi lemeze égett benn az egyik felgyújtott épületben, a rendbontók egy Michelin-csillagos éttermet is megtámadtak, a felfegyvekezett személyzet azonban elűzte őket – ilyen és ehhez hasonló életképeken keresztül mutatja be a főváros utcáit elfoglaló zűrzavart a The Guardian.

Több mint 200, felfegyverzett boltos fogadta volna a Haringey kerület egyik utcájára tévedő tolvajokat. „Körülbelül éjfélig vártuk őket, én, a bátyám, meg a főnök és a többiek – magyarázza Huseyin Beytar fodrász. – Vigyáztunk a boltokra. Ha valaki be mer törni egy kirakatot, a környéken lakó összes kurd lejön az utcára. Mi egy nagy család vagyunk.” Huseyin főnöke ismerőseitől hallotta, hogy a zavargók legközelebb az ő utcáját igyekeznek majd kirabolni, ezért szervezett őrséget – meg azért, mert nem bízik a rendőrség hatékonyságában. „Nem jönnek, nem tesznek semmit. Magunkra kell vigyáznunk, de elegen vagyunk, meg tudjuk oldani.” A fiú szerint a boltosok ma is az utcán lesznek, és megvédik, ami az övék. „Ha ide mernek jönni, óriási balhé lesz” – magyarázza.

Nem csupán a kurd kereskedők vannak veszélyben. A rendbontók London egyik legelegánsabb éttermét is megtámadták – nem jártak azonban szerencsével. A két Michelin-csillagos Ledburybe az esti vacsora negyedik fogása körül érkeztek meg az elkendőzött arcú, kapucnis, szedett-vedett fegyvereket szorongató banditák, és a földre kényszerítették a vendégeket. Ekkor azonban megérkezett a felmentő sereg. „A Ledbury személyzete maximálisan teljesített: a sodrófával, sütőlapáttal és egyéb veszélyes eszközökkel felszerelt konyhások elkergették a fosztogatókat. Aztán, mivel attól lehetett tartani, hogy visszatérnek, letereltek minket a borospincébe, és italokat hoztak” – írja Louise Yang gasztro-blogger.

Az éjjel leégett a Sony enfieldi raktára, mely nem csupán a japán óriást, de a brit független filmeseket is igen érzékenyen érintette. „A legtöbb kollégámnak bizonyára jelentős problémái adódnak az esetből, ahogy nekem is – nyilatkozta David Wilkinson, a Guerilla Films nevű forgalmazó igazgatója. A cég 6 ezer DVD-je veszett oda a tűzben – Ezek a lemezek az elkövetkező néhány hétben kerültek volna piacra. Pótolni természetesen tudjuk őket, de jelenleg nincs mit eladnunk. Túléljük, de valószínűleg igen kemény időknek nézünk elébe.”

A Kiskereskedők Szövetsége közleményben tudatta, eddigi számításaik szerint kilencvenhárom üzletet érintettek a zavargások. A tulajdonosok megnyugvására a legnagyobb biztosítók ma bejelentették, kifizetik a keletkezett károkat. „Nem számít, minek nevezzük az eseményeket, ez csupán belső, irodai kérdés – magyarázta a Zurich nevű vállalat szóvivője. – Fizetni fogunk.” A Brit Biztosítók Szövetsége (ABI) első becslése szerint az eddig keletkezett kár „több tízmillió fontra rúg”.

Politico (politico.com)

Obama „gyilkosságra” készül – tudósít a Politico. A lap birtokába jutott információk szerint az elnök, aki három éve talán minden idők leginkább pozitív választási kampányát folytatta, most eredmények híján kénytelen lesz az ellenfél gyengéit kihasználva „leszámolni” legerősebb kihívójával.

„Ha nem történik valami, amit nagy teljesítményként lehet felmutatni, Obama kénytelen lesz megölni Romney-t” – tudta meg a Politico egy neve elhallgatását kérő vezető demokrata kampánystratégától. A gazdaság továbbra sem túl erős, a munkanélküliség magas, a válságnak nincs vége – nem csoda hát, hogy a lap tudomása szerint az elnök tanácsadói Bush 2004-es kampányát tanulmányozzák, mely inkább szólt a „szélkakas” John Kerry szenátorról, mint az ország helyzetéről.

A stratégák szerint az elnöknek nem lesz nehéz dolga Mitt Romney-val szemben. A terv szerint a kampány több fronton indít majd támadást. Az egyik a republikánus politikus hiteltelenségét és elvtelenségét támadja majd: „Romney remekül értett hozzá, hogyan gazdagodjon meg, az emberekkel azonban nem sokat törődött. Tipikus Wall Street-i figura, nem érdekli más, csak a pénz. Ez önmagában nem gond, de ha a közösség rovására teszi, akkor már igencsak problémás – fogalmazott David Axelrod, Obama egyik vezető tanácsadója, aki szerint az elnök már csak azért is előnyben van, mivel nem olyan fura alak, mint ellenfele. – Alapvetően az embereknek kedvelniük kell a jelöltjüket, Mitt Romney-ban pedig nem sok kedvelnivaló akad” – magyarázza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.