Gyorsan fogynak az elnöknő miniszterei

Az összes spanyol ajkú lap és hírportál vezető híre XVI. Benedek pápa Madridba érkezése a XXVI. katolikus ifjúsági világtalálkozóra. Nehéz helyzetbe került a brazil elnöknő, Dilma Rousseff, miután már néhány hónap alatt harmadik minisztere mondott le korrupció gyanúja miatt.

2011. 08. 18. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország – elpais.com, elmundo.es, abc.es, lavanguardia.com, publico.es, larazon.es

A spanyol uralkodópár, I. János Károly és Zsófia királyné fogadta XVI. Benedek pápát csütörtök délben, amikor megérkezett Madridba, a XXVI. katolikus ifjúsági világtalálkozóra. Az uralkodó a repülőtéren mondott köszöntő beszédében arra biztatta a kilátásaiban csalódott ifjúságot, hogy ne adja fel a reményt, és vegyen példát az idősebb nemzedéktől – mondta a spanyol király. Szerinte most a fiatalok nehézségeinek megoldása kell, hogy legyen a legfontosabb feladat.

Válaszbeszédében XVI. Benedek közölte: a hit olyan nagy kincs, amit érdemes óvni, de építő cselekedetekkel. Erőt öntött azokba a fiatalokba is, akiket nap mint nap megaláznak hitük miatt; arra bátorította őket, hogy ne szégyelljék hitüket. Ahogy már korábban is többször megtette, nevén nevezte a világot rabságban tartó veszélyeket, például a hedonizmust, a fogyasztói őrületet és a korrupciót. A tervek szerint XVI. Benedek a négy nap alatt kilenc beszédet mond, és három szentmisét celebrál, szombaton meggyóntatja a fiatalok egy csoportját is, és fogadja majd azt a 103 éves Teréz nővért, aki nemcsak 84 éve él kolostori magányában – csak egyszer, a spanyol polgárháború (1936–1939) idején kellett elmenekülnie –, hanem éppen a pápa születésnapján tette le fogadalmát. A szerdai pápaellenes és összecsapásba torkolló tüntetésre több katolikus résztvevő úgy reagált, hogy ők sosem rendeznének tüntetést az ateisták ellen.

A spanyol nemzeti törvényszék csütörtökön szabadlábra helyezte a kedden elfogott és többek között ateisták elleni merénylettel fenyegetőző mexikói ösztöndíjast – a találkozó egyik önkéntesét –, de vádat emelt ellene. Tanárai kezeskedtek érte, mondván, hogy nem kitűnő, hanem egyenesen kiemelkedően tehetséges vegyészjelölt a 24 éves José Albano Pérez Bautista. A nap kellemetlen meglepetése, hogy hackertámadás érte a találkozó hivatalos honlapját, és éppen akkor, amikor a pápa spanyol földre lépett, közel egy órán keresztül nem volt elérhető az oldal. A hatóságok az internetes fórumok kommunikációjából ítélve arra számítanak, hogy szerdához hasonlóan ma este ismét tiltakozó megmozdulások lesznek.

Brazília – estadao.com.,br, folha.uol.com.br, oglobo.globo.com, correiobraziliense.com.br

Brazília első elnöknője, a január elsején hivatalába iktatott Dilma Rousseff tegnap elfogadta mezőgazdasági minisztere, Wagner Rossi lemondását, miután korrupció gyanúja miatt nyolc hónap alatt már harmadik miniszterétől volt kénytelen megválni. Bár számos feljelentés előzte meg a lemondólevél megírását, Wagner Rossi összeesküvésre gyanakszik pártja, a PMDB és a kormányzó Munkáspárt (PT) ellen. A negyedik miniszter, Nelson Jobim, a védelmi tárca befolyásos vezetője a hónap elején távozott, miután már nem először és élesen bírálta a kormány elsősorban nőtagjait.

Már meg is van Rossi utódja, de tovább nehezedik Dilma Rousseff dolga, mert nagyon fontos szavazások előtt kilépett a koalícióból az egyik lemondatott miniszter pártja. Alfredo Nascimento a közlekedési tárca éléről volt kénytelen távozni július elején, de cáfolja, hogy a koalícióból való kilépés összefüggésben állna lemondatásával. Júniusban a kormány első embere, a gazdasági csúcsszervet irányító Antonio Palocci volt kénytelen távozni, miután a Folha de Sao Paulo kiderítette róla, hogy tiltott eszközök segítségével gazdagodott meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.