Hivatalba lépett Thaiföld első női miniszterelnöke + Képek

A nemzeti megbékélésért kíván dolgozni Jinglak Sinavatra, aki hétfőn hivatalosan is Thaiföld első női miniszterelnöke lett. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801680" target="_blank"><strong>• Megválasztották az ország első női miniszterelnökét</strong></a>

MNO
2011. 08. 08. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 3-i választásokon győztes ellenzéki Pheu Thai párt kormányfőjelöltjét a parlament pénteken szavazta meg. Kinevezését Bhumibol Aduljadedzs király hétfőn hagyta jóvá. A párt központjában tartott rövid ünnepségen a korábban üzletasszonyként dolgozó politikus hangsúlyozta, hogy minden tudását és képességét a nemzet megbékélésére és az egység létrehozására fogja felhasználni, a kitűzött célért pedig keményen fog dolgozni.



Az újonnan kinevezett thaiföldi kormányfő fivérét, Thakszin Sinavatra volt miniszterelnököt 2006-ban katonai puccsal távolították el a hatalomból. Távozása után hatalmi harc alakult ki az elűzött politikus támogatói és ellenzői között, amely az ország megosztottságához vezetett.



A Pheu Thai abszolút többséget szerzett a parlamenti választásokon, az 500 tagú törvényhozásban 265 mandátumot szerzett. Az Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök vezette Demokrata Párt 159 képviselőt küldhetett a parlamentbe.



(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.