Ismét a bukás szélén áll a szlovák kormány

Kiújult a görögök megmentése miatti szlovák kormánykoalíciós válság, az SaS nem hajlandó megszavazni a mentőövet. Szeptemberben kerül a parlament elé az euró és a görögök megmentését célzó mentőcsomagok ratifikációja.

MNO
2011. 08. 10. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iveta Radicová kormányfő hétfőn bejelentette: minden parlamenti párttal egyeztetni kíván. Az SNS tegnap jelezte, elfogadja a meghívást, bár nem hisz Radicovának. A Smerből kedden senki sem tudta megmondani, hogy elmennek-e a megbeszélésre, ám kijelentették: csak akkor támogatják a mentőcsomagokat, ha az SaS is így tesz. Ha sem a liberálisok, sem az ellenzéki szocialisták nem szavazzák meg a csomagot, akkor elbukik a parlamentben – ennek elemzők szerint komoly nemzetközi következményei lennének.

Közben felmerült, hogy a kormányfőnek össze kellene kötnie a ratifikációt a személyével szembeni bizalmi szavazással. Ha tehát az SaS nem támogatná a mentőcsomagokat, akkor bukna a kormány is. A liberálisok nevében ezt kedden Jozef Kollár frakcióvezető visszautasította, s egyelőre a többi párt vezetői sem beszélnek erről hangosan. Grigorij Meseznikov politológus szerint egyébként sem valószínű, hogy a miniszterelnök rászánná magát egy ilyen lépésre – ezzel még jobban megnehezítené az amúgy sem gördülékeny koalíciós együttműködést. A politológus szerint érthetetlen az SaS hozzáállása: ugyanis aligha nyernek politikai pontokat makacs hozzáállásukkal.

Ivan Gasparovic államfő a napokban az összes parlamenti párt elnökével találkozik, kedden Sulíkot fogadta.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.