Ismét keresnék az elesett katonákat

Az Egyesült Államok arra kérte Észak-Koreát, hogy tárgyaljanak ismét a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványai utáni kutatásról – adta hírül kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

MNO
2011. 08. 09. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington 2005 májusában függesztette fel a kutatást arra hivatkozva, hogy az észak-koreai nukleáris program bizonytalan környezetet teremt.

Az Egyesült Államok alig egy héttel azt követően fordult Phenjanhoz, hogy Stephen Bosworth az észak-koreai ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújításáról egyeztetett Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettessel júliusban New Yorkban. Az találkozót mindkét fél „konstruktívnak” minősítette.

„Az Egyesült Államok egy nemrég elküldött levelében kért találkozót Észak-Koreától a tárgyalások újrakezdésére. Még nem kaptunk választ…” – közölte Carie Parker őrnagy, a hadifoglyokkal és eltűnt személyekkel foglalkozó hivatal szóvivője. A szervezet egy másik, neve elhallgatását kérő tagja azt mondta, hogy Washington már a jövő hónap elején tárgyalni kíván Phenjannal.

Az Egyesült Államok szerint mintegy nyolcezer amerikai katona tűnt el az 1950-től 1953-ig tartó koreai háborúban, és ezeknek több mint a felét temették el Észak-Koreában. A Koreai-félszigeten jelentősen csökkent a feszültség azóta, hogy tavaly két támadásban ötven dél-koreai halt meg.

A közelmúltbeli New York-i találkozót követően Phenjan közölte, kész feltételek nélkül felújítani a nukleáris leszerelésről folytatott hathatalmi tárgyalásokat. A kérdésben 2008 decemberében megszakadt a párbeszéd. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában vonult ki a tárgyalásokról, egy hónappal azelőtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően egy újabbat hajtott végre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.