Itt vannak a német inflációs adatok

<p>Az elemzői várakozásoknak megfelelően emelkedtek júliusban a fogyasztói árak – derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerda reggeli adatközléséből. A fogyasztói árak egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek júliusban, míg az éves infláció 2,4 százalék volt.</p>

MNO
2011. 08. 10. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, míg éves szinten 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A Destatis közleményében kiemelte, hogy a júliusi inflációt alapvetően az energiaárak növekedése határozta meg, amelyek éves szinten 10,6 százalékkal nőttek. Az üzemanyagok ára 12,3 százalékkal, míg a háztartási energiaárak 9,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Németországban az energiaárak nélkül számított infláció éves szinten 1,5 százalék, míg havi összehasonlításban 0,4 százalék volt júliusban.

Az élelmiszer-ipari termékek az előző év hasonló időszakához képest 2,1 százalékkal emelkedtek. Enyhén csökkentek ugyanakkor a zöldség- és gyümölcsárak. A tartós fogyasztási cikkek ára az előző évhez képest 0,1 százalékkal esett, júniushoz képest pedig stagnált.

A nem tartós fogyasztási cikkek éves összehasonlításban 5,0 százalékkal, míg az előző hónaphoz mérten 0,2 százalékkal drágultak. Az európai statisztikai módszertan szerint számított harmonizált inflációs mutató (HICP) szerint éves szinten 2,6 százalékkal nőttek júliusban a németországi fogyasztói árak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.