Jön a válság? Kevesebbet költöttek az amerikaiak

Két éve először, havi szinten 0,2 százalékkal estek júniusban a fogyasztói kiadások, miközben a fogyasztói jövedelmek 0,1 százalékkal nőttek – közölte kedden az amerikai kereskedelmi minisztérium.

MNO
2011. 08. 02. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium felülvizsgált adatai szerint májusban a kiadások 0,1 százalékkal, míg a jövedelmek 0,2 százalékkal növekedtek. Elemzők változatlan kiadásokra és 0,1 százalékkal magasabb jövedelemszintre számítottak júniusban. Az amerikai lakosság megtakarítási rátája majdnem egyéves csúcsra, a májusi 5,0 százalékról 5,4 százalékra szökött júniusban. A kedden közölt adatok megerősíteni látszanak a minisztérium előző heti jelentését, amely szerint az amerikai gazdaság az első és a második negyedévben is a vártnál gyengébben teljesített.

A kereskedelmi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint az amerikai gazdaság mindössze 1,3 százalékkal gyarapodott a második negyedévben. A minisztérium az első negyedéves végleges GDP-növekedési adatot 1,9 százalékról 0,4 százalékra módosította. Elemzők nagy figyelemmel kísérik a mintegy 300 millió amerikai magánszemély jövedelmének és kiadásainak alakulását, mert a fogyasztói kiadások adják az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) 70 százalékát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.