Jövőre emelik a jövedelemadókat is

A portugál Jornal de Negócios röviden beszámolt a portugál–spanyol kormányfői megbeszélésekről, és többek között újabb terheket jósolt a jövő évre a magasabb jövedelemből élőknek is. A spanyol kormányt és sajtót kellemetlen élményben részesítették Üzbegisztánban, pedig nem akármilyen két piachoz jutott a gyorsvasútszerelvények gyártása terén – számolt be az El Pais spanyol napilap.<br />

2011. 08. 31. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt, dn.pt, sol.pt – Portugália

Pedro Passos Coelho, a jobboldali portugál koalíciós kormány miniszterelnöke a spanyol szocialista kormányfővel, José Luis Rodríguez Zapateróval tartott szerdai, madridi csúcstalálkozó után szólt a jövőre várható „kiigazításokról” is. A közös sajtótájékoztatón Passos Coelho nem részletezte a magasabb jövedelműek adójának emelésével kapcsolatos intézkedéseket, de leszögezte, hogy a szegényebb és nehéz helyzetbe került családok érdekében folyamodnak ehhez a emgoldáshoz.

A Sol című hetilap az olvasók kedvéért tudatta, hogy a jelenlegi adótáblázat alapján a havi 153 ezer euró jövedelem feletti fizetések 46,5 százaléka kerül vissza a kincstárba, míg a havi 12,5 ezer eurót keresőknek csak 25 százalékos az adókulcsuk. A 12,5 ezer eurónál kevesebb havi keresetűek 12,5 százalékos kulcs szerint adóznak.

A sajtótájékoztatón a portugál kormányfő arra kérte a spanyol befektetőket, hogy ők is vegyenek részt a portugáliai mentőöv értelmében várható nagyarányú privatizációkban. Szólt a két országot együtt fenyegető pénzügyi kockázatok közös veszélyeiről, és bírálta az eddigi európai intézkedéseket. Sürgette a gazdasági növekedés mielőbbi beindítását, mert enélkül nem lesz tartós a költségvetési és pénzügyi egyensúlyi folyamat. A tudósítóknak egyébként feltűnt, hogy a madridi Moncloa palotában a két politikus érdekes módon ugyanolyan színű öltönyben és nyakkendőben jelent meg, pedig eltérő politikai családba tartoznak.

Vítor Gaspar, a gazdasági és pénzügyi tárca vezetője rossz hírt közölt a közalkalmazottakkal, mert nem részletezett arányú elbocsátásokat helyezett kilátásokba. Az állami alkalmazottak 2014-ig tartó csökkentéséről még a trojkával – az EKB-val, az EU-val és az IMF-fel – állapodtak meg a májusban megajánlott 78 milliárd eurós mentőöv fejében.

A tőzsde egyelőre megint kegyes a két országhoz, mert mind a lisszaboni PSI-20, mind a madridi Ibex-35 zöld tartományban kereskedik a mai napon is. Az államkötvények terén már egészen más a helyzet, mert a portugál papírok kamata ha lassan is, de továbbra is távolodik a veszélyzónától, míg a spanyoloké (de az olaszoké is) megint az ellenkező irányba tart. A mindenkori pénzügyi helyzet szempontjából mérvadó tíz évre szóló kamat az olaszok és a spanyolok esetében is meghaladja az 5 százalékot.

Elpais.com – Spanyolország

A spanyol kormányhoz közeli napilap kellemetlen mozzanatról számolt be. Az üzbegisztáni vezetők ugyanis annyira siettek az első gyorsvasút (spanyol rövidítéssel AVE) felavatásával, hogy augusztus 26-án több ország nagykövete kapott meghívást az eseményre, csak a gyártó országot, vagyis a spanyolokat nem képviselte senki az első úton. José María de Oriol, a Talgo cég vezérigazgatója 31-én, azaz szerdán már ott volt Taskentben, de már „csak” a hivatalos megnyitón vehetett részt a moszkvai spanyol nagykövettel együtt.

Az üzbég gyorsvasút 344 kilométeres szakasza két óra alatt megteszi az utat Taskent és a történelmi főváros, Szamarkand között – az eddigi nyolc helyett. A spanyol cég két Talgo UTYT-250-es típusú szerelvényéhez 9-9 vagon és egy-egy mozdony tartozik mindkét végén, amelyért az üzbég állam 38 millió eurót fizetett. Üzbegisztán így akar versenyezni Kazahsztánnal, amely eddig egyedül rendelkezett ilyen gyorsvasúttal Közép-Ázsiában.

A spanyol fél nélkül felavatott gyorsvasút másik kellemetlen mozzanata, hogy a spanyol sajtó egyetlen médiuma sem kapott meghívást, és a spanyol diplomácia mindenképpen magyarázatot vár a történtek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.