Kairóba szállítják Mubarakot

Az egyiptomi belügyminiszter elrendelte, hogy Sarm-es-Sejkből szállítsák át Kairóba Hoszni Mubarak volt államfőt – jelentette kedden az egyiptomi sajtó.

MNO
2011. 08. 02. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mubarak a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, s azóta egy sarm-es-sejki kórházban ápolják. Az ellene, csakúgy mint két fia, Alaa és Gamál, valamint a szökésben lévő Huszein Szálem üzletember, Habíb al-Adli volt belügyminiszter és hat helyettese ellen indított per első tárgyalását szerdán tartják meg a kairói rendőrakadémia központjában.

Az előzetes letartóztatásba helyezett Mubarakot, aki 29 éven át irányította a népes észak-afrikai arab országot, korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. A január–februári egyiptomi népfelkelés során több mint 800 ember vesztette életét. Mubarak hétfőn kapta kézhez a bíróság parancsát, miszerint jelenjen meg Kairóban szerdán kezdődő perén. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a 83 éves Mubarak orvosai engedélyezik-e elszállítását.

A volt államfő egészségi állapotáról csak ritkán közölnek adatokat, s azok is gyakran ellentmondásosak. Múlt héten szerdán a MENA állami hírügynökség azt közölte, hogy a volt államfő súlyos depresszióba zuhant, és négy napja nem vesz magához szilárd ételt, s ezért nagyon legyengült.

Amr Hilmi egészségügyi miniszter viszont egy nappal később újságíróknak azt mondta, hogy Mubarak „jó egészségi állapotban” van, és átszállítható Kairóba. A belügyminisztérium azt tervezi, hogy katonai repülőgéppel viszik a volt elnököt a fővárosba. „Nem akarjuk, hogy távolléte miatt feszültség alakuljon ki az utcákon” – mondta Manszúr el-Eszávi belügyminiszter újságíróknak a per megkezdésére utalva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.