„Kaporlázadás” Oroszországban

„Kaporőrség” (Dillwatch) elnevezéssel facebookos csoport alakult a közösségi portálon, ahol az Oroszországban élő és itt bőségesen használt kapor ellen tiltakozó külföldiek szervezkednek.

MNO
2011. 08. 02. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport létszáma már több mint kétszáz fő, és napról napra nő. Amióta pedig a sajtó felhívta a szervezkedésre a figyelmet, beiratkozott a kapor számos orosz kedvelője is, és egyre hevesebb viták zajlanak. A csoport alapítója, egy Shaun Walker nevű brit újságíró mindössze annyit írt ki, hogy a társaság célja „a kapor nem megfelelő helyeken való észleléseinek közlése”, és „harc azért, hogy a kaprot gyógyfűből fokozzák le gyomnövénnyé”.

Oroszországban rengeteg különféle zöld fűszernövényt fogyasztanak, és ezeket szinte minden étteremben a köretek részeként, külön tányéron hozzák. Messze a legelterjedtebb a kapor, amelyet nem csupán ízesítésre, hanem az ételek díszítésére is használnak, mert ízesebb és sokkal tovább marad szép zöld, mint a petrezselyem. Hivatalos statisztikák szerint az oroszok átlagosan 1,6 kilogramm kaprot fogyasztanak évente, és ennyi egy bőröndöt tölt meg. De az 1,6 kilogramm bizonyosan jócskán elmarad a valóságtól, mert kapor minden kertben és szinte minden ablakpárkányon nő, és ezt a kimutatások nem tudják figyelembe venni.

A kapor gyógynövény, már a Biblia is említi gyógyhatását, és a mai gyógyfüves könyvek egyebek között belsőleg fogyasztva gyomorhurut és álmatlanság, külsőleg izzadás ellen javasolják a kaporból készült főzetet. Díszítésre alkalmas volta miatt meg mert az oroszok nagyon szeretik, már régen nem csupán a hagyományos orosz ételekbe kerül kapor, hanem szinte bármibe és bármire: a fetás görög salátára, omlettekre, de még pizzákra is.

„Nem hiszem, hogy akadna Oroszországban akár csak egyetlen külföldi is, aki ne észlelte volna ezt a kaporcsapást, és a legtöbben jó esetben is kellemetlennek találják. Vidéken már évekkel ezelőtt is mindenütt jelen volt, de a divatos és drága moszkvai éttermekben még öt éve sem fordult elő. Az utóbbi időben azonban határozottan érzékelhető a kapor válogatás nélküli alkalmazásának fokozódása” – mondta Shaun Walker a Reuters hírügynökségnek.

A Kaporőrség honlapján rendszeresen szerepel a Le Pain Quotidien, egy Moszkvában főleg külföldieket kiszolgáló pékség- és étteremlánc, ahol láttak már kaprot az arab eredetű humuszmártáson és a gazpacho spanyol hideg zöldséglevesen is. Az oroszok nemzeti vívmányként harciasan védik a kaprot. Az internetes chatekben leggyakrabban olvasható alapvető gondolat az, hogy „szegény külföldiek maradjanak csak meg a hamburgernél”, továbbá az az orosz közmondás, amely szerint „idegen kolostorba ne menj saját szabályaiddal”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.