Kétes értékű edzőmeccs következik az őszi megpróbáltatások előtt

Kérdés, mennyire jó edzőpartner a világ 121. „legerősebb” labdarúgó-válogatottja, Izland a rendkívül fontos, szeptemberi, Svédország elleni összecsapás elé Egervári Sándor válogatottjának, de ha már így adódott és északi ellenfél kellett, ezt a feladatot kell megoldaniuk Dzsudzsák Balázséknak szerda este 19.45-től a Puskás-stadionban. A találkozót percről percre követheti a Magyar Nemzet Online oldalán.

2011. 08. 10. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétévente elkezdődik egy-egy fontos szemeszter a magyar labdarúgó-válogatott számára, ez pedig mindig az adott világverseny selejtezősorozatának döntő/záró ütközeteit magában foglaló pár hónap. A 2010–2012-es miniciklus, tehát a dél-afrikai vébé és a lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság között eltelő időszak finiséhez értünk, s ha csak a világranglistát figyeljük, a 67. helyről a 47.-re léptünk előre, s ez bizakodásra ad okot. Tiszta persze csak akkor lesz a kép, ha végigér a kétéves terminus, és túl leszünk a még előttünk álló néhány fontos feladaton – szeptember 2.: magyar–svéd; szeptember 6.: moldáv–magyar, október 11.: magyar–finn. Jelenleg úgy tűnik, a kis előrelépést jelentő harmadik helyre érhetünk oda majd az E-csoportban – Hollandia és Svédország mögé, megelőzve a finneket, a moldávokat és San Marinót –, de egy kicsi szerencsével még elcsíphetjük a svédeket Budapesten. Ehhez teremt elvileg kiváló alkalmat a szerda esti felkészülési mérkőzés a szintén északi stílusban játszó Izland ellen, ahol az ígéretek szerint támadófutballját csiszolja Egervári Sándor válogatottja.

A szerda este 19.45-kor kezdődő összecsapás legfontosabb szurkolói információja, hogy a Puskás-stadionban már nem lehet jegyet kapni, a tikettekért fel kell keresni valamely IBUSZ-irodát, ahol viszont még igen, este 6 óráig. (Aki nem szeretne személyesen részesülni a mindig különleges élményből, a Magyar Nemzet Online oldalán is követheti az eseményeket, percről percre!)

Rólunk és róluk

A legények háza tájáról, közelebbről az alapemberekről szóló hírek közül kiemelkedik a Juhász Roland helyére Egervári által álmodott Pintér Ádám kisebb sérülése, Rudolf Gergely és Szabics Imre szintén sérülés miatti távolmaradása, illetve a jobbhátvéd Lázár Pál kisebb egészségügyi problémája. Rajtuk kívül Juhász Rolandnak – akinek úgy tűnik, az Anderlecht ellehetetleníti a jobb csapatba igazolását –, mivel Svédország ellen nem számíthat rá a kapitány, kevés ráció van a szerepeltetésére, annál több viszont arra, hogy Halmosi Péter – a jelenleg lábadozó Gera Zoltánhoz hasonlóan – a hatodik szövetségi edző keze alatt is pályára lépjen. A beteg csatárokat egyébként lehet, hogy az ifjú Lázár Bencével pótolja a kapitány, bár Priskin kezdésére azért több az esély elöl. Dzsudzsák Balázs pedig, miután sikeresen integrálódott az orosz bajnokságba – 2–0-ra nyert az Anzsi Mahacskala játékosaként a Tom Tomszk ellen –, szintén bevetésre kész. Az újonc győri Fehér Zoltán bevetésének azért van viszonylag nagy esélye, mert Vanczák Vilmos – Juhászhoz hasonlóan – szintén nem játszhat a svédek ellen, de Csernyánszky Norbert hálóőr szereplésére azért igen kevés az esély Király Gábor és Bogdán Ádám mellett.

Néhány szó Izlandról: még soha nem volt ilyen gyenge, mint mostanában... Júliusi ranglistahelyüknél (121.) csak a júniusi (122.) volt gyengébb, s noha köztük van még az AEK Athénnál levezető Eidur Gudjohnsen, rajta kívül pedig csak Gudmundsson és Heidarsson játszik jegyzett csapatban (Portsmouth, illetve AZ Alkmar). A magyar válogatott ellen lejátszott 9 meccsből haton mi nyertünk, és kettesével rúgtuk a gólokat Izland kapujába. Amikor Lothar Matthäus volt nálunk a kapitány – a 2006-os vébé előtti miniciklusban –, akkor sorsoltak minket egymásra, s mindkét alkalommal 3–2-re nyert a magyar együttes. S hogy nincs mitől félnünk, a fogadóirodák mellett Izland tétmeccseken mutatott formája is mutatja: eddigi 5 Eb-selejtezőjén egyetlen pontot szerzett. Kérdés tehát, mennyire lesz a szerdai találkozó jó gyakorlás nekünk Svédország ellen...

Vettük a kalapunkat

Visszatérve kicsit a kétéves időszak témájához, jegyezzük meg, hogy az új MLSZ felhagyott a „vakítás” korábbi gyakorlatával, miszerint válogatottunknak reális esélye van valamely világeseményre kijutni. Ha viszont most a csoportban 3. helyen végzünk, a következő két év előrelépését az jelentené, ha megszereznénk a második helyet. Ehhez kulcsfontosságú volt, hogy a július 30-i sorsoláson a 3. „legsúlyosabb” kalapból húzzanak ki minket a 2014-es vb-re kvalifikáló selejtezősorozatra. (Ezt nyár eleji győzelmeivel ki is érdemelte az Egervári-gárda.) Már tudjuk, hogy Brazíliába megint Hollandián kell átrágnunk magunkat, de ha rajtuk keresztül nem is, óriási harc lesz a második helyért a két „történelmi rivális”, Románia és Törökország ellen – a rend kedvéért: Románia már csak a negyedik kalapban van, a törökök jöttek a másodikból (rajtuk kívül még Észtország és Andorra jön).

Önbizalom-növelőnek és gyakorlásnak is jónak kell lennie tehát a szerda esti találkozónak, amivel elkezdődik az „őszi finis”. Hogy aztán büszkén állhassunk a Rióba vezető verseny rajtkövére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.